Oprescu: Vom construi o sală de concerte lângă noul sediu al Bibliotecii Naţionale

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declarat, joi, că a demarat proiectul de construcţie a unei săli de concerte moderne, pe esplanada de lângă noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, care să poată fi folosită la viitoarele ediţii ale Festivalului "George Enescu".

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 15:17
Oprescu: Vom construi o sală de concerte lângă noul sediu al Bibliotecii Naţionale

Răspunzând unei întrebări, Sorin Oprescu a spus că are în plan construirea unui complex de săli de concerte, care să cuprindă şi o sală principală modernă de concerte, cu 4.000 – 4.500 de locuri, în care să se poată desfăşura evenimentele importante, precum Festivalul „George Enescu”.

„Vreau să iau esplanada (zona din continuarea Bibliotecii Naţionale, în care are sediul şi Ministerul Culturii, n.r.). Sper să mi-o dea Guvernul şi am găsit parteneriatul public-privat, pentru că nu pot să construiesc 32.000 de metri”, a spus Sorin Oprescu. El a precizat că a renunţat la planul de a scoate betoanele de dedesubtul respectivului teren, pentru că „i s-a cerut vreo 20 de milioane de euro”.

„Dar vă promit că în anii ăştia care vin, unu – doi ani, avem sala. Vă promit că dau drumul la proiect ca să prind Festivalul Enescu”, a spus Oprescu. El a precizat că vrea astfel să îl „liniştească” şi pe Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, cu care a purtat nenumărate discuţii despre necesitatea ca Bucureştiul să aibă o sală de concerte adecvată.

Sorin Oprescu a susţinut că proiectul a fost deja demarat, precizând că „merită şi Bucureştiul o sală de genul acesta”. „O să o fac pe esplanadă. Parcul rămâne parc, parcările rămân parcări, căprioarele rămân căprioare, dar apare şi sala asta”, a glumit Oprescu, subliniind că a observat că bucureştenilor le plac evenimentele muzicale şi Ateneul Român a devenit neîncăpător.

„Am dat tema. Va fi un complex de săli de muzică – sala principală de 4.000 – 4.500 de locuri şi alte săli adiacente. Aşa cum pe un stadion există arena centrală, aşa şi aici vor fi săli, iar spaţiile celelalte vor fi expoziţionale. Bucureştiul are 210.000 de opere care au stat în apă la subsolul Teatrului «Ion Creangă». Le-am scos de acolo şi aş vrea să le vadă toată lumea”, a explicat Oprescu.

Pe de altă parte, ideea construirii unei săli de concerte în zona sediului Bibliotecii Naţionale a României (BNR), din bulevardul Unirii din Bucureşti, este foarte veche. Încă din iulie 2007, ministrul Culturii de la vremea respectivă, Adrian Iorgulescu, spunea că are în plan construcţia unei săli de concerte, care să găzduiască Festivalul Enescu, pe esplanada de lângă noul sediu al Bibliotecii Naţionale. Încă de la momentul respectiv, Iorgulescu purta discuţii cu Primăria Capitalei pentru demararea proiectului.