Oprişan îl atacă pe Dragnea: Dacă se separă funcţiile politice de cele administrative, să se facă până la vârf

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, la România TV, că propunerea lui Liviu Dragnea, ca preşedinţii de consilii judeţene să nu mai poată fi şi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD este oportună doar în măsura în care separarea funcţiilor administrative de cele politice se face până la vârful partidului, astfel încât premierul şi vicepremierul să nu mai deţină funcţii de prim rang în ierarhia PSD.

11 dec. 2014, 18:48
Oprişan îl atacă pe Dragnea: Dacă se separă funcţiile politice de cele administrative, să se facă până la vârf

„Principiul complet este ca de la nivel judeţean, unde preşedintele de consiliu judeţean nu mai poate fi preşedinte de partid, să se meargă la nivel naţional: nici miniştrii să nu mai fie vicepreşedinţi la partid, nici vicepremierul să nu mai fie preşedinte executiv şi nici premierul să nu mai fie preşedintele partidului. Dacă vorbim de acest principiu pe echilibru nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie să funcţioneze de jos până sus”, a declarat Marian Oprişan.

Acesta susţine că problemele de imagine ale PSD faţă de chestiunea corupţiei nu au fost generate doar la nivelul judeţelor. „Haideţi să considerăm că şi Bucureştii fac parte din ţara asta şi să nu transmitem mesaje precum că bătrânii sunt problema PSD că nu baronii sunt ăia. Şi ei răspund organelor abilitate pentru faptele lor aşa cum trebuie să răspundă fiecare cetăţean”, a argumentat Oprişan.

El a amintit că partidul a mai funcţionat pe acest principiu pe vremea când Oliviu Gherman era preşedinte, Adrian Năstase, iar Nicolae Văcăroiu şef al Guvernului.

Eu nu am spus că nu există probleme. Există percepţia de corupţie care trebuie rezolvată şi toţi oamenii cu condamnări definitive ale instanţei nu mai au ce căuta în PSD. Problema percepţiei de partid comunist este una falsă, dar n-ai ce face. Totodeauna partidele de dreapta vor acuza partidele social-democrate de apartenenţă la comunism. În ce priveşte problema echilibrului de putere între funcţiile administrative şi funcţiile politice, dacă aplici principii, atunci principiile trebuie să meargă de jos până sus”, a mai spus preşedintele CJ Vrancea.

Citeşte şi Şef de CJ, reacţie la propunerile lui Dragnea: Să încetăm odată cu PROSTIILE acestea

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, lansează un plan care îi vizează pe baronii locali. Invitat la emisiunea „Ora de Vârf”, de la România TV, Dragnea a prezentat trei propuneri prin care să fie limitate puterile celor care conduc judeţele.

Prima propunere făcută de Liviu Dragnea este ca președintele de Consiliu Județean să nu mai fie și liderul organizației județene, cel puţin în cazul PSD.

„Una din propunerile mele va fi ca noi sa decidem ca functia politica sa se desprinda de cea administrativa, sa nu mai poata sa fie un presedinte de CJ si presedinte de organizatie”, a precizat Dragnea.

A doua măsură propusă de vicepremier se referă la calitatea şefului CJ de ordonator principal de credite. „De asemenea, ca si atributii ale presedintelui de CJ… Sunt acuzati ca au foarte multa putere si, atunci, sa stabilim prin lege, obligatia ca presedintele de CJ sa nu mai fie ordonator de credite, toate atributiile executive sa fie preluate de un administrator public. Împreuna cu consilierii judeteni hotarasc, delibereaza si decid politica de dezvoltare a judetului, dar de pus in practica, de semnat efectiv si de alocat bani o face administratorul public”, a explicat Dragnea.

Vicepremierul susţine că, în acest astfel, aleşii locali vor fi feriţi de tentaţii: „Dacă un presedinte de Consiliu Judeţean nu are atributii de ordonator principal de credite, atunci nu mai are niciun fel de puterea sa influenteze nimic de acolo. Şi ceilalti inteleg asta că un preşedinte de consiliu, neamaivând aceste atribuţii, nu mai poate, influenţa, ceea ce e sanatos si pentru presedintele de CJ, dar si pentru ceilalti.”

Dragnea a prezentat drept a treia măsură limitarea numărului de mandate de primar la două. „De asemenea, este un subiect care trebuie să dezbătut puțin: numărul de mandate la primari. Trebuie să ne gândim cu toții. Dacă din 2016 începem să gândim două mandate maxim la primari, ar fi un lucru bun. Toată lumea e îngrozită, nimeni nu mai vrea să semneze, ori nu putem să stăm așa. Există posibilitatea ca în orașele, nu neapărat în cele mari, să se facă tot felul de legături, care sunt periculoase. Nu știu cum, dar viața ne arată că așa se întâmplă”, a precizat Dragnea.