Opt cetăţeni români rămaşi în italia, aduşi acasă cu o aeronavă a MApN

Opt cetăţeni români sunt aduşi vineri seară din Italia cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, întrucât nu sunt rezidenţi în "cizmă" şi se aflau acolo fie ca turişti, fie pentru tratamente medicale, se arată într-un comunicat al ministerului.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 20:26
Opt cetăţeni români rămaşi în italia, aduşi acasă cu o aeronavă a MApN

„Ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, în cursul acestei seri vor fi readuşi în ţară 8 cetăţeni români din Republica Italiană. Aceştia sunt cetăţeni români non-rezidenţi în Italia, aflându-se acolo fie ca turişti, fie pentru urmarea unui tratament medical de urgenţă şi care au fost afectaţi atât de plasarea în carantină a întregului teritoriu al Italiei, cât şi de măsurile adoptate de către autorităţile române de suspendare a zborurilor şi a curselor de transport rutier de persoane înspre şi dinspre Italia”, se arată în comunicatul MAE.

Aceştia nu au avut alternativă reală de a-şi continua şederea pe teritoriul Italiei.

„La sosirea în ţară, cei opt cetăţeni români vor fi preluaţi de către Direcţia de Sănătate Publică şi plasaţi în carantină într-o unitate din Bucureşti, în conformitate cu măsurile adoptate de către autorităţile române pentru cetăţenii care vin în România din Italia. Cei opt români vor fi aduşi cu o aeronavă de tip C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, care face, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, un zbor pe ruta Bucureşti – Roma – Bucureşti. Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi având instalate camere speciale de izolare, este operată de un echipaj format din căpitan-comandorul Ianculescu Florin – comandantul aeronavei, locotenent-comandorul Motoroiu Daniel – pilot secund, maistrul militar Băltescu George-tehnic de bord şi echipa medicală formată din locotenent-colonelul Tudose Dragoş – medic şi plutonierul Stoian Mihai-asistent medical”, mai precizează Ministerul de Externe.

Citeşte şi: Votul pentru învestirea Guvernului Orban va fi dat sâmbătă. Miniştrii izolaţi din cauza coronavirus, audiaţi prin videoconferinţă