Opt persoane au fost arestate în cazul grupării specializate în infracţiuni informatice

Opt persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor în cazul grupării specializate în infracţiuni informatice şi fals de monedă pentru destructurarea căreia au avut loc, marţi, mai multe percheziţii la Oradea şi Iaşi, informează Mediafax.

13 mart. 2013, 11:50
Opt persoane au fost arestate în cazul grupării specializate în infracţiuni informatice

Marţi, în cadrul anchetei desfăşurate de DIICOT Oradea vizând o grupare specializată în infracţiuni informatice şi fals de monedă, 12 persoane au fost reţinute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bihor, Alina Dinu, în noaptea de marţi spre miercuri, Tribunalul Bihor a dispus arestarea a opt persoane dintre cele 12 reţinute. Decizia judecătorilor a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Anchetatorii au făcut, marţi dimineaţă, 37 de percheziţii în Oradea şi Iaşi, la persoane suspectate că au pus în circulaţie valută falsă şi au falsificat carduri bancare, pe care le-au folosit pentru a cumpăra din magazine de lux din UE electronice, parfumuri şi bijuterii, producând un prejudiciu de 300.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi din Oradea, în vârstă de 33, respectiv 37 de ani, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării.

Unii dintre membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2012-2013, au obţinut fraudulos conturi bancare aparţinând unor cetăţeni străini. Aceste conturi au fost transmise apoi altor membri ai grupării care deţineau echipamente hardware şi software cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică.

Ulterior, membrii grupării au folosit cardurile falsificate atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europenă, cumpărând din magazine de lux produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri. „Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia”, preciza Poliţia Română.

De asemenea, membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi de activităţi de skimming în Uniunea Europeană, după ce ar fi montat aparatură electronică pe bancomate pentru a copia datele de identificare ale cardurilor bancare, de retrageri frauduloase de bani, de falsificare de cărţi de identitate, de punere în circulaţie de valută falsă şi de spălare de bani.

Pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării, poliţiştii BCCO Oradea şi procurorii DIICOT au cooperat cu autorităţile judiciare din Olanda, Ungaria şi Cehia.

Valoarea prejudiciului estimat, până în prezent, în această cauză este de aproximativ 300.000 de euro, potrivit Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, în urma percheziţiilor au fost ridicate patru dispozitive artizanale de citit PIN-uri sau CIP-uri de pe carduri, un dispozitiv skimmer şi 146 de carduri inscripţionate sau blank-uri.

De asemenea, au fost ridicate 28 de laptopuri, şase tablete PC, trei unităţi centrale de calculator, 45 de telefoane mobile, 22 de cartele telefonice, 270 de suporţi optici de stocare a datelor de tip DVD şi CD, altă aparatură electronică folosită pentru clonarea cardurilor bancare, 43.650 euro şi 9.500 lei, preciza sursa citată.

La finalizarea percheziţiilor, 22 de suspecţi au fost duşi la sediul DIICOT Oradea pentru audieri.