Dosar penal după ce o pacientă a fost deconectată de la aparate din greşeală şi a murit la Spitalul Victor Babes. Un brancardier e acuzat de ucidere din culpă

Opt persoane de la Spitalul Victor Babeș din Capitală sunt cercetate penal după ce o pacientă infectată cu coronavirus, aflată la Terapie Intensivă, ar fi fost deconectată de la aparate din greșeală şi a murit. "Este un caz de o gravitate deosebită, așa ceva nu s-a întâmplat sau nu am auzit să se întâmple undeva până acum”, a declarat Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeș din București, pentru Libertatea.

11 dec. 2020, 11:08
Dosar penal după ce o pacientă a fost deconectată de la aparate din greşeală şi a murit la Spitalul Victor Babes. Un brancardier e acuzat de ucidere din culpă

Incident revoltător la Spitalul Victor Babeş din Capitală. O pacientă infectată cu coronavirus, aflată la Terapie Intensivă, a murit după ce ar fi fost deconectată de la aparate din greșeală de un brancardier. Acesta fusese chemat să ridice din salon un pacient decedat, dar a deconectat din greşeală pe altcineva.

„În seara de 10 decembrie, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București a fost informată cu privire la decesul unei persoane internate într-un spital din sectorul 3.

Având în vedere că subzistă suspiciuni cu privire la cauza decesului, Serviciul Omoruri a declanșat verificări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. Se efectuează activități investigative și de cercetare penală,  în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul, urmând a fi dispusă și necropsia”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

În cursul zilei de vineri, Poliția Capitalei a anunțat că brancardierul de la Spitalul Victor Babeş a fost audiat şi s-a dispus punerea sa sub acuzare pentru ucidere din culpă.

„Urmare informării transmise în data de 10 decembrie, cu privire la decesul unui pacient internat într-un spital din București, sector 3, facem următoarele precizări :
Cazul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
În cauză, un bărbat de 58 de ani, angajat al unității spitalicești (brancardier) are calitatea de suspect.” a anunțat Poliția Capitalei.

De asemenea, conducerea spitalului Victor Babeş a anunțat că va declanșa o anchetă administrativă internă „care are ca scop verificarea modului în care au fost respectate protocoalele în vigoare, identificarea eventualelor abateri disciplinare și stabilirea unui plan de măsuri care să elimine posibilitatea repetării unor astfel de incidente.

De asemenea, în aceeași informare reprezentanții spitalului de boli infecțioase susțin ca sesizarea organelor de urmărire penală a fost făcută de către coordonatorul turei de gardă întrucât „există indicii solide că decesul nu a avut loc din cauze naturale sau medicale”.


„Este o anchetă în desfășurare. Noi am anunțat Procuratura imediat ce am aflat de caz. Este un caz de o gravitate deosebită, așa ceva nu s-a întâmplat sau nu am auzit să se întâmple undeva până acum”, a declaratEmilian Imbri, managerul la Spitalul Victor Babeș din București, pentru Libertatea.