OPT persoane au reclamat furturi din cutiile de valori ale BCR din Piteşti. Poliţia are doi suspecţi

Încă trei clienţi BCR au reclamat că le-au fost furaţi banii din cutia de valori. Incidentul a avut loc la o sucursală BCR din Piteşti, iar numărul păgubiţilor a ajuns marţi la opt, potrivit România TV. Sumele depuse în cutiile de valori de la banca din Piteşti nu sunt asigurate. De altfel, clienţii care susţin că au fost păgubiţi, nu au declarat conţinutul cutiilor, spun reprezentanţii BCR. Totuşi, există înregistrări electronice pe care banca le-a pus deja la dispoziţia poliţiei. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax, există doi suspecţi principali în acest caz, între care un cetăţean străin.

RomaniaTV.net
29 oct. 2013, 09:25
OPT persoane au reclamat furturi din cutiile de valori ale BCR din Piteşti. Poliţia are doi suspecţi

Încă trei bărbaţi au reclamat marţi după amiază lipsa unor sume importante din cutiile de valoare ale unei bănci din Piteşti, potrivit România TV. Numărul celor care au reclamat aceste furturi în ultimele zile se ridică la opt.

Probabil că foarte mulţi depunători au văzut situaţia şi vor verifica şi azi (marţi – n.r.) dacă mai au banii. Avem un cerc de suspecţi în aceste cazuri. O să vedem despre ce e vorba”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Argeş, comisar şef Dănuţ Dinu.

Primele plângeri au fost depus la Poliţie încă de săptămâna trecută. Vineri seară, un bărbat din Piteşti a reclamat Poliţiei că din cutia de valori depusă la sucursala BCR din centrul oraşului i-au dispărut bani şi bijuterii în valoare de 500.000 de lei. Ulterior, fiul bărbatului declara că din cutia de valori au fost furaţi 130.000 de dolari şi 49.000 de lei, precum şi bijuterii din aur şi un ceas vechi de o sută de ani.

Luni, o familie din Argeş a reclamat la Poliţie dispariţia a 131.000 de euro din cutia de valori de la o sucursală BCR din centrul Piteştiului. Păgubiţii spuneau că nu au mai mers la unitatea bancară de aproximativ un an, atunci când au făcut ultima depunere, şi că au decis să verifice cutia de valori după ce au văzut, la sfârşitul săptămânii, cazul bărbatului care a sesizat că i-ar fi fost furaţi bani şi bijuterii.

Tot luni după-amiază, un bărbat a reclamat că i-au dispărut din cutia de valori a băncii 400.000 de euro, în timp ce o femeie a sesizat dispariatia din cutia de valori a 130.000 de euro.

Reclamaţiile au continuat şi marţi. Un bărbat din Argeş a reclamat că i-au dispărut banii din cutia de valori de la bancă. Piteşteanul a sunat la 112 pentru a reclama furtul. Acesta susţine că i-ar fi dispărut 200.000 de euro. Bărbatul a spus că avea depuşi într-o cutie de valori şi că, auzind de problemele apărute în ultimele zile, a decis să verifice dacă mai are banii. În urma verificării, bărbatul a constat că banii lipsesc.

Un alt român care a reclamat un furt din cutia de valori este Eugen Florea. El a sesizat, vineri, că i-au dispărut circa 500.000 de lei.

Toţi cei cinci păgubiţi au spus că, dacă va fi necesar, se vor supune testului cu detectorul de minciuni.

 

CE SPUNE BCR despre reclamaţiile de furt din cutiile de valori

Reprezentanţii BCR susţin că banca oferă serviciul de închiriere a casetelor de valori fără a solicita clienţilor declararea conţinutului acestora.

„Clienţii sunt singurii care cunosc ce conţin şi cât valorează bunurile din casetele de valori proprii. Configuraţia sistemului de securitate face imposibil accesul neautorizat şi neînregistrat în camera de tezaur a casetelor de valori. Conform procedurii, casetele de valori pot fi deschise numai cu cheile unice de acces aflate în posesia clienţilor, după acţionarea, în prealabil, a unei alte chei unice aflate în posesia băncii. Conform aceleiaşi proceduri, clienţii nu sunt însoţiţi de personalul băncii în momentul deschiderii efective a casetelor de valori, astfel încât funcţionarii băncii nu pot observa în niciun fel conţinutul casetelor devalori ale clienţilor”, au precizat reprezentanţii BCR pentru ROMÂNIATV.NET, completând că „din motive de confidenţialitate, nu pot exista camere de monitorizare şi întregistrare asupraveghere în camera de tezaur.

De asemenea, reprezentanţii BCR au precizat şi faptul că „banca colaborează cu Poliţia şi a pus la dispoziţia anchetatorilor toate probele materiale şi înregistrările electronice pentru stabilirea adevărului”.

 

Poliţia are doi suspecţi în cazul furturilor din cutiile de valori de la BCR

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de Mediafax, există doi suspecţi principali în acest caz, între care un cetăţean străin. Cei doi bărbaţi sunt clienţi ai băncii de mai mult timp, iar în ultimele patru luni ar fi intrat frecvent în bancă, de unde ar fi ridicat bani din cutii de valori, după ce au avut şi ei bunuri în cutiile de valori ale unităţii şi şi-ar fi făcut apoi dubluri ale cheilor de la acestea. Anchetatorii au ajuns la cei doi în condiţiile în care aceştia apar în imaginile de pe camerele de supraveghere ale băncii, surprinse vineri, înainte de a fi depusă prima plângere. Cei doi ar fi stat în sediul băncii şapte, respectiv 11 minute, mai spun sursele citate.