Optimizarea pentru motorul de căutare – ce beneficii aduce SEO afacerilor online aflate la început de drum?

Să-ți deschizi o afacere în vremuri atât de dificile este o greșeală, ar spune unii. Să vii cu ea în online este o oportunitate, ar spune alții. Totul depinde de care parte a paharului te situezi - cea plină sau cea goală. Și aici există două situații posibile.

14 feb. 2022, 18:53
Optimizarea pentru motorul de căutare – ce beneficii aduce SEO afacerilor online aflate la început de drum?

Fie ești unul dintre cei care se tem să eșueze și ratează startul, fie unul dintre aceia care își dau voie să greșească și învață de fiecare dată. Cei din urmă găsesc întotdeauna motive și modalități să continue. Dacă ești la început de drum cu afacerea sau îți dorești să deschizi una pe viitor, vei găsi în acest articol un motiv pentru care merită să o faci.

Cuprins:

  1. SEO – ce este și cum funcționează?
  2. Beneficiile pe care SEO le aduce unei afaceri la început de drum

1. SEO – ce este și cum funcționează?

Optimizarea SEO este un proces prin care se lucrează la îmbunătățirea poziției unui site în rezultatele unui motor de căutare pentru anumite cuvinte sau expresii cheie. Mai exact, dacă ai un magazin online cu bijuterii handmade și vrei ca atunci când un utilizator caută în Google “bijuterii handmade” să i se returneze ca rezultat site-ul magazinului tău, ai nevoie de o strategie bună de SEO, care să te “urce” cât mai sus în prima pagină. De ce o strategie bună? Pentru că pe internet există mii de alte site-uri, diferite sau mai puțin diferite de al tău, dar toate cu același scop – să ajungă tot mai vizibile, iar tu trebuie să te diferențiezi de ele. Google este cel care le analizează pe toate, le pune pe „rafturi” și le returnează ca rezultate pentru căutările pentru care el le consideră relevante. E ca atunci când te duci la bibliotecă și cauți un roman de dragoste, dar tot ce găsești sunt rafturi întregi de astfel de cărți. Pe care o alegi? Aici vine Google și îți spune la care raft să te duci și care sunt romanele pe care ar trebui să-ți concentrezi atenția.

SEO înglobează o serie de tehnici menite să optimizeze un site web, astfel încât el să ajungă cât mai sus în rezultate, ideal ar fi, chiar pe prima pagină. Odată ce strategia SEO(de preferat ca strategia sa fie gandita ca si servicii SEO) își atinge scopul, rezultatele se vor resimți atât la nivel de vizibilitate, cât și la nivel de trafic și obiective propuse. Vei începe să bifezi unul câte unul, până când îți vei lua de pe umeri povara eșecului. Lucrurile pozitive nu se termină aici, însă. Vei găsi mai jos și alte beneficii pe care o campanie SEO bună le poate aduce unei afaceri, fie ea și una mică, la început de drum.

2. Beneficiile pe care SEO le aduce unei afaceri la început de drum

Afacerile mici sunt, poate, cele care au cea mai mare nevoie de servicii de optimizare SEO din partea unei agenții. Cu cât promovarea are loc mai devreme, cu atât rezultatele se vor vedea mai repede. Bineînțeles, lucrurile nu se întâmplă peste noapte, dar odată ce totul a fost implementat, trebuie să te aștepți la:

  • creșterea vizibilității site-ului – site-ul tău va fi afișat pentru mai multe căutări pe cuvinte cheie specifice, iar asta înseamnă oamenii te vor găsi mai ușor;
  • mai mulți utilizatori pe site, deci, trafic mai mare și, automat, mai mulți potențiali viitori clienți;
  • mai multă credibilitate oferită site-ului de către motorul de căutare – Google te va vedea ca pe un brand de încredere și te va „recomanda” oamenilor, iar oamenii vor avea un motiv în plus să te aleagă;
  • mai multă notorietate – un site vizibil, cu o comunitate creată în jurul lui, va fi un site tot mai cunoscut;
  • un site din ce în ce mai calitativ – optimizarea SEO înseamnă conținut relevant și de calitate și o experiență mai bună oferită utilizatorului;
  • costuri reduse – promovarea prin campanii SEO nu implică costuri suplimentare, cum ar fi cele pentru spațiul publicitar, spre exemplu;
  • noi oportunități – cu cât te apropii mai mult de publicul țintă, cu atât vei avea ocazia să îi analizezi comportamentul și să vii în întâmpinarea lui cu acele lucruri de care are cu adevărat nevoie.

Soluții să ieși în față există, iar online-ul, cel puțin în această perioadă, este o oportunitate imensă. Nu există moment mai bun să fii în online cu afacerea decât acum. Dar, nu uita că oportunitatea nu-ți aduce nimic fără muncă. Investește în promovare digitală, alege cei mai buni specialiști SEO, care să vină cu cea mai bună campanie, și ține-te de treabă. Rezultatele nu vor întârzia să apară dacă nici tu nu întârzii să le dai ocazia de a o face. Și, cel mai important, ai răbdare! Toate se vor întâmpla atunci când te aștepți mai puțin.