Opţiunile filialelor PNL în privinţa guvernării cu PSD sau cu USR. Tabăra lui Ludovic Orban ar putea înclina balanţa

Filialele PNL au opinii împărţite în ceea ce priveşte viitorii parteneri de guvernare, liberalii din Cluj, Alba, Sibiu, Suceava, Mehedinţi, Timiş fiind favorabili unei guvernări alături de PSD, în timp ce cei din Dolj, Gorj şi din Capitală vor refacerea alianţei cu USR.

08 nov. 2021, 12:10
Opţiunile filialelor PNL în privinţa guvernării cu PSD sau cu USR. Tabăra lui Ludovic Orban ar putea înclina balanţa

Părerile sunt împărţite în PNL, pentru că nu toţi liberalii agreează alianţa cu PSD, unii fiind chiar radicali, dar în acest moment balanţa înclină, totuşi, spre o alianţă de guvernare cu social-democraţii.

Conform surselor News.ro, Ardealul, cu filialele sale puternice – Cluj, Alba, Sibiu vor alianţă cu PSD, aşa cum vrea şi preşedintele Klaus Iohannis. De aceeaşi parte mai sunt şi Gheorghe Flutur de la Suceava, Mehedinţiul lui Virgil Popescu şi Timişul condus de Alin Nica.

Filialele din Dolj, Gorj şi cele din sectoarele Capitalei se situează de partea refacerii Coaliţiei. La fel şi greii Ilie Bolojan – Bihor şi Dan Motreanu – Giurgiu.

Câteva filiale-cheie, ai căror şefi ar putea inclina balanţa în toată zona de sud-est, sunt Prahova – Iulian Dumitrescu şi Ilfov – Hubert Thuma. Aceştia ar putea influenţa decizia în Călăraşi, Galaţi, Brăila şi Buzău. Cei doi ar putea merge tot cu PSD.

Tulcea ar fi împotrivă însă.

Tabăra lui Ludovic Orban din PNL ar putea fi decisivă în alegerea între PSD şi USR pentru guvernare

Liberalii care se împotrivesc colaborării cu social-democraţii cred că diferenţa o poate face Ludovic Orban, dacă vine la şedinţa de luni seară a conducerii liberale şi garantează susţinerea refacerii coaliţiei PNL-USR-UDMR. Calculele din Parlament arată că, în prezent, o majoritate PNL-USR-UDMR, la care s-ar adăuga parlamentarii lui Ludovic Orban, ar strânge 243 de voturi, faţă de cele 234 necesare învestirii Guvernului. Majoritatea formată de PNL cu PSD ar fi mult mai confortabilă, asigurând din start 274 de voturi.

Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul week-endului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun.

Pe surse, este vehiculată varianta în care ca premier ar fi desemnat tot Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîţu ar urma să preia şefia Senatului.

Citeşte şi: Florin Cîţu nu a renunţat la postul de premier: „Propunerea o face partidul, iar la PNL este preşedintele partidului” VIDEO