Ludovic Orban, explicaţii în Camera Deputaţilor despre buget: „Nu vom creşte taxele şi impozitele. Să nu aveţi nicio emoţie”

Premierul Ludovic Orban a participat luni la "Ora primului ministru", în cadrul căreia a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor stadiul în care se află elaborarea bugetelor de stat şi al asigurărilor sociale.

RomaniaTV.net
09 nov. 2020, 13:34
Ludovic Orban, explicaţii în Camera Deputaţilor despre buget: „Nu vom creşte taxele şi impozitele. Să nu aveţi nicio emoţie”

Ludovic Orban, explicaţii despre bugetul pe 2021
  • Mă surprinde această chemare tocmai din partea grupului parlamentar PSD care a deţinut guvernarea trei ani de zile după alegerile din 2016 şi care s-a dovedit că a nesecotit reglementările legale privind elaborarea legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

 

  • Bugetul pentru 2017, un an post electoral, a fost transmis de Guvernul Grindeanu în 31 ianuarie 2017, învestirea Guvernului Grindeanu având loc pe 4 ianuarie.

 

  • Bugetul pe anul 2018 a fost transmis Parlamentului de Guvernul Tudose în 7 decembrie, în condiţiile în care anul 2017 nu a fost un an electoral, iar bugetul pe anul 2019 a fost transmis Parlamentului spre dezbatere abia în februarie 2019.

 

  • În ceea ce priveşte reglementările legale, lucrurile sunt clare. În an electoral, cum este anul 2020, sigur că probabil unii dintre dumnevoastră nu vor ca alegerile să se organizeze în data de 6 decembrie. Cu toate acestea, alegerile parlamentare sunt programate să se desfăşoare în data de 6 decembrie.

 

  • Obligaţia de depunerea a proiectului legii bugetului de stat este ca Guvernul să-l depună în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern.

 

  • Sunt un pic nedumerit privitor la această chemare în faţa Camerei Deputaţilor. Respect instituţia Parlamentului. M-am prezentat.

 

  • Chiar dacă actualul Guvern nu are obligaţia de a prezenta legea bugetului de stat şi legea asigurărilor sociale în faţa Parlamentului, spre dezbatere, întrucât suntem în an electoral, noi suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat şi legii asigurărilor sociale. Fiecare ordonator de credite a transmis propunerile de buget.

 

  • Ministerul Finanţelor desfăşoară activitatea de pregătire a legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Ne pregătim toate actele normative care sunt necesare.

 

  • Trebuie să vă mărturisesc că munca noastră este îngreunată de faptul că, din păcate, foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare, fără să fie asigurate resursele financiare pentru a susţine aceste cheltuieli.

 

  • Este extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică provocată de pandemia de coronavirus să se adopte noi şi noi acte normative care să genereze cheltuieli, fără să existe niciun fel de bază în veniturile bugetului.

Guvernul nu va creşte taxele şi impozitele

  • În construcţia bugetară pe care o pregătim nu vom creşte taxele şi impozitele. Orice creştere de venituri pe care o vom include în construcţia bugetară va avea la bază creşterea economică, o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, pe baza unei eficientizări a activităţii ANAF, a activităţii Ministerului Finanţelor, a digitalizării colectării taxelor şi impozitelor şi a lovirii evaziunii fiscale, acolo unde ea există.

 

  • Vom asigura banii necesari pentru a susţine creşterea pensiilor pe care am adoptat-o prin ordonanţă de urgenţă.

 

  • De asemenea, vom asigura resursele financiare pentru a face faţă cheltuielilor de personal şi cheltuielilor sociale.

 

  • Pe de altă parte, trebuie să ţineţi cont de două lucruri extrem de importante. România, pentru o dezvoltare economică rapidă şi o revenire, are nevoie de investiţii publice. Trebuie să asigurăm toate resursele financiare pentru a menţine trendul de creştere a investiţiilor publice pe care noi deja l-am stabilit prin legea bugetului de stat din 2020 şi prin modul în care am susţinut investiţiile.

Guvernul se bazează în 2021 pe investiţii din bani europeni

  • Trebuie să ţineţi cont că va trebui să includem în legea bugetului de stat sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene care vor creşte şi în 2021 şi în 2022 şi în 2023.

 

  • Noi am crescut absorbţia fondurilor europene. Odată ce noi proiecte intră în execuţie, va trebui să asigurăm resursele financiare pentru a putea cofinanţa aceste proiecte.

 

  • Va trebui să asigurăm finanţare pentru toate proiectele de investiţii care le vom realiza din planul naţional de rezilienţă şi recuperare. De asemenea, pentru toate proiectele de investiţii care vor începe, având ca la bază bugetul UE pentru 2021-2027.

 

  • Dezvoltarea României trebuie să aibă la bază alte politici economici decât politicile care au fost folosite până la instalarea Guvernului pe care-l conduc.

 

  • Creşterea arficială a unor categorii de venituri, fără niciun fel de suport în realizate, creşterea cheltuielor publice fără a asigura veniturile necesare, accenturarea dezechibrelor macroeconomice care a caracterizat politicile economice ale guvernările PSD a afectat extrem de grav economia românească.

 

  • Toată construcţia dezvoltării economice trebuie să aibă la bază resursele de care dispunem, pe care le putem atrage şi câteva principii extrem de importante, cum ar fi principiul echilibrului între tipurile de cheltuieli publice, în care va trebui pus un accent şi mai pare pe investiţiile publice care trebuie să asigure motorul de dezvoltare economică alături de investiţiile private.

 

  • Să nu aveţi nicio emoţie, domnilor deputaţi, din partea PSD că Guvernul pe care-l conduc are capacitatea de a pune pe masa Parlamentului un buget realist, care să aibă la bază fundamente economice reale, care să se bazeze pe indicatori economici reali şi care să aibă capacitatea să genereze ceea ce-ţi doreşte fiecare român: creştere economică, dezvoltare, creşterea veniturilor pentru fiecare cetăţean.

Premierul Ludovic Orban merge astăzi în Camera Deputaţilor, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborării bugetului de stat pe anul viitor şi a bugetului asigurărilor sociale.

Solicitarea deputaţilor PSD în acest sens a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei lunea trecută, iar şedinţa este programată pentru ora 16.

Prim-vicepreşedintele PSD, Gabriela Firea, anunţa joia trecută, după o şedinţă a conducerii partidului, că social-democraţii au decis să îl cheme în Parlament pe premierul Ludovic Orban pe tema bugetului de stat pe anul viitor, menţionând că nu înţelege de ce Guvernul nu a publicat acest proiect.

„Dacă nu este nimic de ascuns, dacă este totul corect faţă de români, de ce nu este publicat bugetul pe anul viitor, de ce nu se organizează o conferinţă de presă la nivel guvernamental astfel încât toţi românii să afle care sunt intenţiile concrete ale Guvernului cu privire la TVA, de exemplu. Sunt analişti economici, de asemenea consultanţi economici care în această perioadă fac tot felul de calcule şi scheme cum va evolua economia românească în momentul în care TVA va creşte”, a afirmat Firea.

Citeşte şi: Orban: „Adolescenții sunt răspândaci de virus. Marea majoritate nu prezintă simptome vizibile, dar transmit virusul”