Ora de iarnă 2021. Tic-tac! Români, pregătiți-vă ceasurile. Sâmbătă noapte se schimbă ora! Vom dormi mai mult

A venit momentul. România trece în această noapte la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00.

30 oct. 2021, 18:41
Ora de iarnă 2021. Tic-tac! Români, pregătiți-vă ceasurile. Sâmbătă noapte se schimbă ora! Vom dormi mai mult

Ora de iarnă 2021. Astfel, ziua de 31 octombrie devine cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore. În perioada orei de iarnă diferenţa dintre ora oficială a României şi GMT va fi de două ore.

Ora de iarnă 2021. Tic-tac! Români, pregătiți-vă ceasurile. Sâmbătă noapte se schimbă ora! Vom dormi mai mult

Nu mai puțin de 64 de trenuri de călători aflate în circulație, în noaptea de sâmbătă spre duminică, vor fi afectate de schimbarea orei. Potrivit unui comunicat al CFR, trenurile de călători aflate în circulație, după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în prima stație și vor pleca după o oră.

Excepție fac trenurile de călători care au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală și care vor circula până la destinație.

Trecerea de la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă – atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă.

Parlamentul European a votat în matie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene. Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021.

Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană, dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.

Schimbarea orei de două ori pe an vine și cu efecte asupra organismului uman. Specialiștii atrag atenția că organismul nostru are nevoie de aproximativ două săptămâni să se acomodeze cu ora de iarnă, timp în care pot apărea stări de oboseală, insomnie, nervozitate, dureri puternice de cap, anxietate și chiar depresie. Persoanele cele mai afectate de aceste efecte sunt copiii și persoanele în vârstă.

Pentru a diminua efectele trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, experții recomandă o alimentație bogată în verdețuri și plimbările în aer liber.

Citește și: România trece la ora de iarnă. Cum se modifică circulaţia trenurilor


loading...
Partenerii noștri