Ora de iarnă 2021. Vom dormi mai mult, nu uitaţi să potriviţi ceasurile în weekend. Când şi cum se schimbă ora în România

În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie, românii își vor seta ceasurile cu o oră înapoi. Mai exact, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce va însemna că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24, fiind cea mai lungă zi din an

15 oct. 2021, 16:10
Ora de iarnă 2021. Vom dormi mai mult, nu uitaţi să potriviţi ceasurile în weekend. Când şi cum se schimbă ora în România

Ora de iarnă 2021.

Deşi vremea s-a răcit foarte mult, vom sta mai mult sub plapumă abia peste două săptămâni. Ora se schimbă în ultimul weekend din luna octombrie. Deși în urmă cu ceva timp Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, până în acest moment nu s-a luat o decizie în acest sens.  Astfel că, în luna octombrie, se va trece la ora de iarnă 2021, iar noaptea va fi mai lungă.

ORA DE IARNĂ 2021. Cum se schimbă ora în weekend, nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile! Ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora în România
Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 şi 31 octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Concret, ora  02:00 devine ora 01:00.

Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore, fiind cea mai lungă zi din an. Află aici ora exactă în România.

Trecerea la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 22 septembrie, a marcat și sfârșitul verii, acesta fiind momentul în care ziua este egală cu noaptea.

Cercetătorii au avertizat pe parcursul anilor că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

Ora de iarnă 2021. Schimbare istorică pentru România din acest an
La anumite persoane creşte riscul de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. De altfel, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute.

Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.

În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit.

Ora de iarnă s-ar putea schimba ultima oară în 2021

Parlamentul European a votat în matie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene. Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021.

România trece la ora de iarnă. Nu uitaţi de trecerea la ORA DE IARNĂ 2021! Când şi cum se schimbă ora
Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană, dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.