ORA DE IARNĂ 2022. Nu uitaţi să schimbaţi ceasurile, ce s-a decis la Bruxelles cu ora de iarnă

Schimbarea orei în România se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Anul acesta vom trece la ora de vară pe data de 27 martie 2022. Mai exact în noaptea dintre 26 martie și 27 martie, ora 03:00 devine ora 04:00. Când trecem la ora de vară, dormim cu o oră mai puțin. Ziua de 27 martie va avea 23 de ore.

17 sept. 2022, 08:48
ORA DE IARNĂ 2022. Nu uitaţi să schimbaţi ceasurile, ce s-a decis la Bruxelles cu ora de iarnă

ORA DE IARNĂ 2022. Ora de iarnă în România se va schimba și în acest an, deși în mod normal, până acum, țările Uniunii Europene trebuiau să decidă dacă rămân definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Scopul acestei schimbări este acela de a folosi cât mai mult posibil lumina solară, însă anumiți experți susțin că „datul ceasului” poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung.

Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie 2022, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fii pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore.

De obicei, schimbarea orei și trecerea la iarnă se face după echinocțiul de toamnă. Atunci când, soarele traversează Ecuatorul ceresc și ajunge în Emisfera Sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie.

Ca o regulă generală: trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie, în timp ce trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. Verificați ora exactă!

Din 2018 a început să se discute, însă, la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, care are și unele efecte neplăcute. Presupune o schimbare în rutina zilnică, iar pe unii oameni îi afectează inclusiv pe planul sănătății.

Comisia Europeană a lansat și o consultare publică, în urma căreia a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84 la sută au fost în favoarea renunțării la sistemul schimbării orei, în timp ce 16 la sută au dorit păstrarea sistemului.

În consecință, Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021: statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).

În mod normal, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a schimbat prioritățile.

PROGNOZA METEO lunară. Vremea se schimbă radical, vom avea ninsori la munte!
În orice caz, decizia finală trebuie să o ia Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Cele două instituții vor trebui să ajungă la un acord înainte ca propunerea să fie pusă în practică.

Ulterior, pandemia de Covid-19 a pus pe pauză realizarea completă a acestui obiectiv, după care a urmat războiul din Ucraina. Astfel, statele europene nu au luat până acum o decizie în acest sens.

În toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negrescu preciza că România a stabilit să nu adopte decizia de renunțare la ora de iarnă.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis ca, deocamdată, să nu adopte această măsură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, spunea în toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negrescu.

Anumite țări europene ar putea renunța la ora de iarnă
O parte din statele UE ar putea renunța definitiv la trecerea la ora de iarnă, dacă situația pe planul energetic se înrăutățește. Acesta este și cazul Italiei.

Astfel, potrivit Societății Italiene de Medicină a Mediului, renunțarea la schimbarea orei ar economisi 500 de milioane de euro. Cele mai mari partide politice sunt în favoarea renunțării la ora de iarnă, care ar trebui să aibă loc anul acesta pe 30 octombrie.

Dacă decizia este luată de Italia, alte țări ar putea să o urmeze. De cealaltă parte, SUA a votat renunțarea la ora de iarnă. Senatul SUA a adoptat pe 16 martie 2022, o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Legea trebuie însă să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgată de președintele Joe Biden.

În prezent, sunt trei zone de timp standard în UE: timpul vest-european (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), timpul Europei Centrale (17 state membre) și timpul Europei de Est (România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda).

Mai multe cercetări prezentate la Întâlnirea anuală a Academiei Americane de Neurologie arată că cei care au peste 65 de ani și bolnavii de cancer au un risc crescut de accident vascular cerebral în cele două zile care urmează schimbării orei, spre deosebire de cele două săptămâni de dinainte și după trecerea la ora de iarnă.