Ora de iarnă 2022. Răsturnare de situaţie, de ce nu se mai schimbă ora în weekend. Ce s-a decis la Bruxelles

În curând, România va trece la ora de iarnă. De obicei, acest eveniment se întâmplă în ultimul weekend din luna octombrie. Cu toate acestea, Uniunea Europeană vrea să renunțe la schimbarea orei.
Filip Stan
22 oct. 2022, 19:11
Ora de iarnă 2022. Răsturnare de situaţie, de ce nu se mai schimbă ora în weekend. Ce s-a decis la Bruxelles

Ora de iarnă 2022. În curând, România va trece la ora de iarnă. Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022, la ora 03:00. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00. Așadar, ziua de 30 octombrie 2022 va avea, de fapt, 25 de ore, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai mult în acea noapte.

Află AICI ora exactă în orice moment în România, indiferent de schimbarea orei

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, în martie și în octombrie. Vom reveni la ora de vară abia în ultima duminică din luna martie, adică pe data de 26 martie 2023. S-ar putea, însă, că 2023 să fie ultimul an în care facem trecerea de la ora de iarnă la ora de vară.

Pe de altă parte, există discuții, studii şi chair un referendum la Bruxelles pentru ca să se renunțe la schimbarea orei, 85% dintre cei intervievați dorind asta.

În ultimii ani, schimbarea orei a fost un subiect lung dezbătut, iar țările membre UE ar trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Astfel, 85% dintre locuitorii Europei au spus că sunt de acord, dar cu toate acestea, încă nu s-a luat o decizie definitivă. Medicii susţin că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul schimbarea orei până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar. Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului, iar cei mai afectați sunt copiii și persoanele vârstnice. Doctorii mai spun că în această perioadă trebuie să reduceți consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.

Pentru schimbarea orei de vară există argumente pro și contra. Astfel, unii spun că ne oferă zile mai lungi, ocazie cu care vom face economie la facturi, însă nu este deloc așa, după cum s-a demonstrat în cele mai recente studii.

Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă în weekend cu ora de iarnă. Ce s-a decis la Bruxelles cu schimbarea orei

Alții spun însă că schimbatul orelor ar aduce atacuri de cord, accidente de mașină și accidente vasculare cerebrale. Astfel, aceștia din urmă spun că ar trebui să se renunțe la acest obicei.

Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în Germania în 1916 ca un mijloc de a muta mai mult din ziua de lucru în orele de lumină solară, când resursele au devenit strânse în timpul Primului Război Mondiala, astfel că și alte țări au urmat exemplul.

Intenția a fost ca omul să se bucure cât mai mult timp de lumină, în ideea că se vor face și economii. De atunci, avansăm ceasurile cu o oră primăvara și le dăm înapoi toamna.

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an. De ce nu se va mai da ora înapoi în viitor

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei nu aduce niciun fel de economii. În plus, un alt argument al celor care susțin schimbarea orelor ar fi că aceasta aduce economii la facturi. Lucru complet neadevărat, după cum susțin alți oameni de știință.

Astfel, cercetătorii au investigat impactul schimbării orelor până în anul 2020 și nu au găsit nicio economie semnificativă de energie asupra prețului sau consumului datorită schimbării orei

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2022

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European publică un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea scoate în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă ne poate perturba ceasul biologic. Mai exact, pot apărea dereglări hormonale, de exemplu ale melatoninei. Aceasta este cunoscută drept „hormonul somnului”. Pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele diferă de la persoană la persoană. Printre cele mai frecvente semne se numără:

  • dificultatea de a ne trezi dimineața
    stări de rău
    astenie
    nervozitate generală.

Avem nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă și această schimbare ne poate perturba ceasul biologic.

Ora de iarnă 2022. Oamenii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să schimbe ora. În anotimpul răcoros, acest lucru se face în ultimul weekend din luna octombrie. Ceasul trebuie dat cu o oră înapoi, însă la Bruxelles s-a decis să nu se mai schimbe ora, însă decizia trebuie ratificată în fiecare stat.

În ultimii ani s-a dezbătut subiectul schimbării orei. Țările membre UE ar fi trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie definitivă. România va trece la ora de iarnă pe data de 30 octombrie 2022.

Scopul schimbării este acela de a folosi cât mai mult timp lumina solară, însă specialiștii spun că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății organismului. Revenirea la ora de iarnă se va face la sfârșitul lunii. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00, iar ceasul se va da cu o oră înapoi. În cazul ceasurilor performante, acest lucru se va face automat și nu va fi nevoie de intervenția noastră.

ORA DE IARNĂ 2022. Nu uitaţi să schimbaţi ceasurile, ce s-a decis la Bruxelles cu ora de iarnă

Atunci când trecem la ora de iarnă dormim, de regulă, cu o oră mai mult. Astfel, ziua de 30 octombrie va avea de fapt 25 de ore. Schimbarea orei se face după echinocțiul de toamnă.

Regula generală spune că trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. Vom trece la ora de iarnă pentru ultima dată în 2023? Comisia Europeană are, în orice caz, proiectul. În vara lui 2018, o consultare online a cetățenilor europeni a scos la iveală faptul că 84% dintre aceștia erau în favoarea încetării schimbării orei. Deputații europeni au votat, de asemenea, pentru sfârșitul schimbării orei.

La nivel european se cerea renunțarea la schimbarea orei din cauza efectelor negative asupra sănătății. Experții spun că pentru o perioadă de mai bine de două săptămâni, oamenii se pot confrunta cu oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie.

Modificările apar ca urmare a schimbării din rutina de funcționare a organismului uman. Faptul că ziua este mai scurtă poate duce inclusiv la schimbări de dispoziție. Ca urmare a acestor consecințe negative, mulți credeau că ora de iarnă 2022 va fi ultima de acum înainte.

Când se trece la ora de iarnă în 2022, de unde a pornit totul

În 1907 a apărut pentru prima dată ideea de a limita „risipa de lumină”. Germania va fi prima țară care va introduce o schimbare a orei în 1916, urmată îndeaproape de Marea Britanie și Statele Unite. În 1998, toate țările Uniunii Europene au implementat o schimbare de oră pentru a facilita comerțul. În 2001 a fost adoptată o directivă în vederea armonizării depline. Aproximativ 70 de țări din lume aplică schimbarea orei. Țările apropiate de ecuator, majoritatea țărilor africane, precum și Indonezia nu o folosesc.

În Europa, unele țări nu mai sunt afectate de schimbarea orei, precum Rusia (din 2011), Belarus, Georgia, Armenia (din 2012) sau chiar Islanda. Ucraina a decis să nu schimbe ceasurile în 2011 înainte de a pune din nou sistemul în funcțiune în 2012. Egiptul a abolit schimbarea orei în 2011, iar Tunisia în 2009.

Zile libere 2022, patru minivacanţe pe lună. Ce avantaje are săptămâna de lucru de patru zile, cu vinerea nelucrătoare
Trecerea la ora de iarnă 2022 se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Adică, pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, aveți grijă să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2. Sau puteți aștepta până dimineața, deoarece majoritatea dispozitivelor dvs. electronice se actualizează în general. Se câștigă astfel o oră de somn. Se observă o schimbare de o oră în raport cu timpul solar. Revenirea la ora de vară este programată pentru duminică, 26 martie 2023. Poate pentru ultima oară.

Pentru a vă adapta cât mai repede la schimbarea orei, ideal este să profitați la maximum de soarele zilei. Verificați periodic buletinul meteo pentru a afla programul răsăritului. Acest lucru va face să vă adaptați cât mai mult posibil orei de trezire de dimineață. A fi treaz și activ în perioadele de soare este încă cel mai bun mod de a rămâne în formă maximă. Lumina naturală este cel mai sănătos antidepresiv. Pe de altă parte, razele soarelui favorizează producția de vitamina D de către organismul nostru, vitamină care ajută la asimilarea calciului.

În concluzie, trecerea la ora de iarnă poate fi experimentată foarte ușor pentru orice corp, cu condiția să nu reduceți timpul de somn. Mare atenție la rutinele limitate de timp, cum ar fi vizionarea unui film la televizor seara. În primul rând, dacă nu v-ați obișnuit să vă treziți mai târziu și ceasul deșteptător este încă setat la ora de vară, încercați să luați în considerare acest lucru.

Când vom trece la ora de vară în 2023
Trecerea la ora de vară este deja programată pentru anul viitor. Va fi duminică, 26 martie 2023. În același mod în care mutăm ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru ora de iarnă, le vom aduce înainte. De data asta la 2 a.m., va fi deja 3 a.m. Somn cu o oră mai puțin, rapid compensat de seri însorite mai lungi.

Guvernul pregătește noi vouchere sociale pentru români. Cine poate beneficia și când vor fi acordate

Ora de iarnă 2022: câte țări folosesc sistemul de schimbare a orei

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945. La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional („Daylight saving time” – DST sau „summer time”), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă cuprinsă între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

Printre ţările care au reintrodus recent ora de vară se află Haiti, în 2017, după ce renunţase în 2015; Chile, în 2016, după ce renunţase în 2015; Iordania, în 2014, după ce renunţase în 2012. Ţări care au renunţat la ora de vară, fără a reveni sunt: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015), Namibia (2017). Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar, potrivit www.timeanddate.com. China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

 

Schimbarea orei pe continentul european

Pe continentul european, schimbarea orei (atât cu cea de vară, cât și cu cea de iarnă) se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei; unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar, potrivit Agerpres.

Omul de ştiinţă, scriitorul şi omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi care a venit cu această idee în 1895.

DailyBusiness
Călin Georgescu acționează în instanță Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS și MAI
Spynews
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Bzi.ro
Ce a pățit Andra Măruță la concertul de Crăciun! Spectatorii au rămas muți când au văzut scena
Fanatik.ro
Ce alimente nu ar trebui să mai mănânci între orele 21:00 și 23:00. Nutriționiștii recomandă să le eviți cu orice preț
Capital.ro
Călin Georgescu, în șoc! Cine va fi ales președinte. Americanii și ungurii îl susțin deja
Playtech.ro
Lista străzilor și a județelor în care se întrerupe curentul în perioada 9-13 decembrie 2024
DailyBusiness
Prognoza meteo pentru luna decembrie. Unde va ninge și se va depune zăpadă de Crăciun şi de Anul Nou
Adevarul
Imaginile care surprind mașina lui Călin Georgescu la ferma de cai de la Ciolpani. S-ar fi întâlnit cu Horațiu Potra
wowbiz.ro
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Spynews
Dan Capatos, la un pas să se bată cu iubitul unei actrițe pentru adulți! Cum a ajuns să fie amenințat: ”Nu aveam pază”
Spynews
”Mama a plâns toată ziua”. Cum a reacționat Dan Negru, după ce s-a scris că a murit
Evz.ro
Ziua în care apele s-au înnegrit, iar păsările și-au oprit zborul. Lumea s-a schimbat pentru totdeauna
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
kanald.ro
Cine sunt pensionarii care ar putea primi un bonus de 50% la pensie. Ministrul Muncii a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a prezis Nostradamus pentru 2025: se pune la cale un război și 2 țări intră în conflict
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Mașinile, complet interzise. A intrat în vigoare în România azi, 10 decembrie. S-a luat dreptul de circulație
StirileBZI
E jale pentru români! Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
stirilekanald.ro
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
substantial.ro
SUA alocă 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina din împrumutul G7
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT în DECEMBRIE! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bucurie pentru părinți și pitici: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie