Ora de iarnă se schimbă întotdeauna în ultimul weekend din octombrie. Cum setezi ceasul la sfârşitul săptămânii

România trece la ora oficială de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie 2022. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, așa că vom dormi mai mult cu o oră.

21 oct. 2022, 19:00
Ora de iarnă se schimbă întotdeauna în ultimul weekend din octombrie. Cum setezi ceasul la sfârşitul săptămânii

Ora de iarnă 2022. A mai rămas o săptămână până sistemul nostru biologic va fi dat iar peste cap de on decizie birocratică la care se va renunţa, cel mai probabil, de anul viitor, conform unei recomandări a Comisiei Europene.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932. Ora de iarnă este ora legală oficială standard, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică. Calendaristic, acoperă perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă 2022. Răsturnare de situaţie, de ce nu se mai schimbă ora în weekend. Ce s-a decis la Bruxelles
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Reamintim faptul că schimbarea orei are loc de două ori pe an:

  • în martie, când se trece la ora de vară (ceasul se dă cu o oră înainte)
    în octombrie, când se trece la ora de iarnă (ceasul se dă cu o oră înapoi)

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, astfel că urmau să aibă loc niște negocieri.

În orice caz, ar fi trebuit ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de covid, iar acum evenimentele din Ucraina au împiedicat realizarea acestui calendar. „România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis ca, deocamdată, să nu adopte această măsură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, declara, în toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negrescu. În mod normal, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice.

Zile libere 2023. Minivacanţă mai mare de Sărbătorile de iarnă, s-a votat în Parlament

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Află AICI ora exactă în orice moment în România, indiferent de schimbarea orei

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

De asemenea, s-a constatat că în săptămâna în care se trece la ora de vară se înregistrează o creștere cu 6 la sută a numărului de accidente rutiere mortale.

ra de vară a fost introdusă pentru prima dată în Germania în 1916 ca un mijloc de a muta mai mult din ziua de lucru în orele de lumină solară, când resursele au devenit strânse în timpul Primului Război Mondiala, astfel că și alte țări au urmat exemplul.

Intenția a fost ca omul să se bucure cât mai mult timp de lumină, în ideea că se vor face și economii. De atunci, avansăm ceasurile cu o oră primăvara și le dăm înapoi toamna.

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an. De ce nu se va mai da ora înapoi în viitor

Cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea orei nu aduce niciun fel de economii. În plus, un alt argument al celor care susțin schimbarea orelor ar fi că aceasta aduce economii la facturi. Lucru complet neadevărat, după cum susțin alți oameni de știință.

Astfel, cercetătorii au investigat impactul schimbării orelor până în anul 2020 și nu au găsit nicio economie semnificativă de energie asupra prețului sau consumului datorită schimbării orei

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă 2022

În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European publică un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea scoate în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic. Pot interveni dereglări hormonale, mai ales ale melatoninei, cunoscută și drept „hormonul somnului”. Trecerea la ora de iarnă poate provoca stări de oboseală și poate declanșa scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, iar printre cele mai frecvente sunt: dificultatea de a ne trezi dimineața, stări de rău, astenie și nervozitate generală.

Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze starea de bine, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn – o baie, citit etc. – și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Trecerea la ora de iarnă ne poate perturba ceasul biologic. Mai exact, pot apărea dereglări hormonale, de exemplu ale melatoninei. Aceasta este cunoscută drept „hormonul somnului”. Pot apărea stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă.

Simptomele diferă de la persoană la persoană. Printre cele mai frecvente semne se numără:

  • dificultatea de a ne trezi dimineața
    stări de rău
    astenie
    nervozitate generală.

Avem nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă și această schimbare ne poate perturba ceasul biologic.

Ora de iarnă 2022. Oamenii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să schimbe ora. În anotimpul răcoros, acest lucru se face în ultimul weekend din luna octombrie. Ceasul trebuie dat cu o oră înapoi, însă la Bruxelles s-a decis să nu se mai schimbe ora, însă decizia trebuie ratificată în fiecare stat.

În ultimii ani s-a dezbătut subiectul schimbării orei. Țările membre UE ar fi trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie definitivă. România va trece la ora de iarnă pe data de 30 octombrie 2022.

Scopul schimbării este acela de a folosi cât mai mult timp lumina solară, însă specialiștii spun că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății organismului. Revenirea la ora de iarnă se va face la sfârșitul lunii. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00, iar ceasul se va da cu o oră înapoi. În cazul ceasurilor performante, acest lucru se va face automat și nu va fi nevoie de intervenția noastră.

ORA DE IARNĂ 2022. Nu uitaţi să schimbaţi ceasurile, ce s-a decis la Bruxelles cu ora de iarnă

Atunci când trecem la ora de iarnă dormim, de regulă, cu o oră mai mult. Astfel, ziua de 30 octombrie va avea de fapt 25 de ore. Schimbarea orei se face după echinocțiul de toamnă.

Regula generală spune că trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. Vom trece la ora de iarnă pentru ultima dată în 2023? Comisia Europeană are, în orice caz, proiectul. În vara lui 2018, o consultare online a cetățenilor europeni a scos la iveală faptul că 84% dintre aceștia erau în favoarea încetării schimbării orei. Deputații europeni au votat, de asemenea, pentru sfârșitul schimbării orei.

La nivel european se cerea renunțarea la schimbarea orei din cauza efectelor negative asupra sănătății. Experții spun că pentru o perioadă de mai bine de două săptămâni, oamenii se pot confrunta cu oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie.

Modificările apar ca urmare a schimbării din rutina de funcționare a organismului uman. Faptul că ziua este mai scurtă poate duce inclusiv la schimbări de dispoziție. Ca urmare a acestor consecințe negative, mulți credeau că ora de iarnă 2022 va fi ultima de acum înainte.

Când se trece la ora de iarnă în 2022, de unde a pornit totul

În 1907 a apărut pentru prima dată ideea de a limita „risipa de lumină”. Germania va fi prima țară care va introduce o schimbare a orei în 1916, urmată îndeaproape de Marea Britanie și Statele Unite. În 1998, toate țările Uniunii Europene au implementat o schimbare de oră pentru a facilita comerțul. În 2001 a fost adoptată o directivă în vederea armonizării depline. Aproximativ 70 de țări din lume aplică schimbarea orei. Țările apropiate de ecuator, majoritatea țărilor africane, precum și Indonezia nu o folosesc.

În Europa, unele țări nu mai sunt afectate de schimbarea orei, precum Rusia (din 2011), Belarus, Georgia, Armenia (din 2012) sau chiar Islanda. Ucraina a decis să nu schimbe ceasurile în 2011 înainte de a pune din nou sistemul în funcțiune în 2012. Egiptul a abolit schimbarea orei în 2011, iar Tunisia în 2009.

Zile libere 2022, patru minivacanţe pe lună. Ce avantaje are săptămâna de lucru de patru zile, cu vinerea nelucrătoare

Trecerea la ora de iarnă 2022 se va face în ultima duminică a lunii octombrie. Adică, pentru ora de iarnă 2022-2023, în noaptea de sâmbătă 29 spre duminică 30 octombrie, aveți grijă să dați ceasul înapoi cu o oră. La ora 3, va fi ora 2. Sau puteți aștepta până dimineața, deoarece majoritatea dispozitivelor dvs. electronice se actualizează în general. Se câștigă astfel o oră de somn. Se observă o schimbare de o oră în raport cu timpul solar. Revenirea la ora de vară este programată pentru duminică, 26 martie 2023. Poate pentru ultima oară.

Pentru a vă adapta cât mai repede la schimbarea orei, ideal este să profitați la maximum de soarele zilei. Verificați periodic buletinul meteo pentru a afla programul răsăritului. Acest lucru va face să vă adaptați cât mai mult posibil orei de trezire de dimineață. A fi treaz și activ în perioadele de soare este încă cel mai bun mod de a rămâne în formă maximă. Lumina naturală este cel mai sănătos antidepresiv. Pe de altă parte, razele soarelui favorizează producția de vitamina D de către organismul nostru, vitamină care ajută la asimilarea calciului.

În concluzie, trecerea la ora de iarnă poate fi experimentată foarte ușor pentru orice corp, cu condiția să nu reduceți timpul de somn. Mare atenție la rutinele limitate de timp, cum ar fi vizionarea unui film la televizor seara. În primul rând, dacă nu v-ați obișnuit să vă treziți mai târziu și ceasul deșteptător este încă setat la ora de vară, încercați să luați în considerare acest lucru.

Când vom trece la ora de vară în 2023

Trecerea la ora de vară este deja programată pentru anul viitor. Va fi duminică, 26 martie 2023. În același mod în care mutăm ceasurile înapoi în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru ora de iarnă, le vom aduce înainte. De data asta la 2 a.m., va fi deja 3 a.m. Somn cu o oră mai puțin, rapid compensat de seri însorite mai lungi.

Guvernul pregătește noi vouchere sociale pentru români. Cine poate beneficia și când vor fi acordate

Ora de iarnă 2022: câte țări folosesc sistemul de schimbare a orei

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu 1916 (între 30 aprilie – 1 octombrie), potrivit www.timeanddate.com. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

La 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite. Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată în SUA, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 şi 30 septembrie 1945. La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vară la nivel naţional („Daylight saving time” – DST sau „summer time”), din ultima duminică a lui aprilie, până în ultima duminică din luna octombrie. Douăzeci de ani mai târziu, preşedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce conţinea şi o prevedere care solicita conservarea energiei şi respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită pe o perioadă cuprinsă între echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă.

Printre ţările care au reintrodus recent ora de vară se află Haiti, în 2017, după ce renunţase în 2015; Chile, în 2016, după ce renunţase în 2015; Iordania, în 2014, după ce renunţase în 2012. Ţări care au renunţat la ora de vară, fără a reveni sunt: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015), Namibia (2017). Există multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar, potrivit www.timeanddate.com. China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

 

Pe continentul european, schimbarea orei (atât cu cea de vară, cât și cu cea de iarnă) se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei; unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară. Schimbarea orei nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar, potrivit Agerpres.

Omul de ştiinţă, scriitorul şi omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui. Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomolog care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi care a venit cu această idee în 1895.

Impactul schimbării orei asupra organismului uman

Potrivit specialiștilor, o persoană are nevoie de una sau două săptămâni pentru ca organismul să se acomodeze cu noul fus orar din momentul modificării orei.

Prin urmare, trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate. Astfel:

  • oamenii se pot simți mult mai obosiți, având în vedere că pot să apară insomnii sau calitatea somnului poate fi afectată.
  • pot să apară dificultăți de concentrare din cauza oboselii, stări de anxietate sau depresie, moleșeală și nervozitate,

toate aceste manifestări neplăcute fiind, de fapt, o consecință a dereglării ceasului biologic, în organism existând un dezechilibru din punct de vedere hormonal.

Ce este de făcut pentru a preveni sau a limita pe cât posibil aceste efecte

Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. De aceea, pentru a trece mai ușor de noua schimbare a fusului orar, potrivit kanald.ro, trebuie:

  • redus consumul de stimulente, precum cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante
  • un program foarte strict de odihnă, care poate ține la distanță simptomele neplăcute și insomnia, astfel că oamenilor le este recomandat să se culce și să se trezească la ore fixe
  • ca din dieta zilnică să nu lipsească fructele și legumele, dar și proteinele de bună calitate
  • să „apelăm” la mișcare și activități în aer liber, care pot fi și ele de mare ajutor pentru a preveni apariția asteniei de toamnă