ORA DE VARA 2018, decizie de ultimă oră, ora nu se mai schimbă în martie. Decizia, luată de Parlamentul European

Persoanele afectate de trecerea la ora de vara din fiecare an ar putea să scape de acest chin. De curând, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene efectuarea unei analize amănunțite privind practica trecerii la ora de vară, practică întâlnită în țările europene.
Romania TV
17 feb. 2018, 09:38
ORA DE VARA 2018, decizie de ultimă oră, ora nu se mai schimbă în martie. Decizia, luată de Parlamentul European

UPDATE: Parlamentul European încă nu și-a asumat eliminarea orei de vară. În puțin peste o lună treci iar prin schimbare și poți doar spera că ora de vară de anul acesta va fi ultima.

Ora de vară din 2018 va fi activă, ca până acum, din ultima duminică a lunii martie. Anul acesta ziua e 25 martie. Îți ia cam o săptămână să te adaptezi noului ciclu. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele trecerii la noul ritm ar putea fi mai serioase. Nimic prea grav însă, cel puțin până acum. 

Odată cu ora de vară, ziua de duminică 25 martie va fi mai scurtă: 23 de ore. Ora de vară va fi activă până la ultima duminică din octombrie, adică pe data de 28 octombrie. Ora de iarnă este însă cea corectă, iar cea de vară e făcută din rațiuni de economie energie sau ca să aibă mai multă lumină fermierii. Raționamentul e însă vechi, din vremuri în care fermierii chiar se bazau pe lumina naturală.

Ora de vară are aproximativ un secol de folosire, deși ideea e ceva mai veche. De la președinți și oameni de știință la fermieri și soldați, toți au avut impresii despre ora de vară și cum ar trebui să fie ca să funcționăm mai bine ca societate. Cert e c-o avem, iar Parlamentul European abia recent s-a gândit să dezbată dacă e utilă sau nu.

Ora de vară din 2018 va fi activă, ca până acum, din ultima duminică a lunii martie. Anul acesta ziua e 25 martie și câștigi, dacă vrei să fii optimist, o oră de somn. Îți ia cam o săptămână să te adaptezi noului ciclu. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele trecerii la noul ritm ar putea fi mai serioase. Nimic prea grav însă, cel puțin până acum.

Odată cu ora de vară, ziua de duminică 25 martie va fi mai scurtă: 23 de ore. Ora de vară va fi activă până la ultima duminică din octombrie, adică pe data de 28 octombrie. Ora de iarnă este însă cea corectă, iar cea de vară e făcută din rațiuni de economie energie sau ca să aibă mai multă lumină fermierii. Raționamentul e însă vechi, din vremuri în care fermierii chiar se bazau pe lumina naturală.

În urma unei solicitări a Parlamentului European, Comisia Europeană a demarat un amplu proces de evaluare a avantajelor și dezavantajelor trecerii la ora de vară a țărilor din Uniunea Europeană. Parlamentul European a luat această măsură în condițiile în care în atenția acestuia a ajuns o petiție semnată de către 70.000 de cetățeni finlandezi, care solicită eliminarea practicii de trecere la ora de vară.

Trecerea la ora de vară înseamnă ca, în perioada cuprinsă între lunile martie și octombrie, ceasurile să fie date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 să devină ora 04:00. În ultima duminică a lunii octombrie se revine la Timpul Legal Român.

Notă: Nu există o oră de iarnă, ci doar una de vară, astfel că “a trece la ora de iarnă” este o expresie folosită incorect. Perioada ce urmează orei de vară se numește Timp Legal Român și acoperă lunile de iarnă.

Susținătorii trecerii la ora de vară aduc ca argument faptul că, în această perioadă, se face o economie importantă de energie. Pe de altă parte, cei ce nu susțin această măsură consideră că, pe termen lung, această practică ar genera probleme medicale importante.

Studiile efectuate anterior indică, în perioada folosirii orei de vară, o creștere a numărului de accidente rutiere și a problemelor legate de somn, iar economia de energie adusă ca argument pentru păstrarea practicii de trecere la ora de vară nu este relevantă.

Pentru că deocamdată nu există o decizie privind renunțarea la trecerea la ora de vară, în acest an, românii vor face această trecere în ultima duminică a lunii martie, adică ziua de 25 martie va fi cea mai scurtă din an.

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
A DISPĂRUT comoara României. Totul a ajuns la STRĂINI
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Echipa de start a României cu Ucraina
kanald.ro
Cât a costat rochia de nuntă a Anei-Maria Barnoschi? Aceasta nu s-a uitat la bani
Capital.ro
Doliu național. România a pierdut un MARE NUME: A plecat să slujească îngerii
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Valencia utilizează cimitirele pentru energia regenerabilă în cadrul proiectului RIP
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?