ORA DE VARĂ 2020. De ce nu se mai schimbă ora

Publicat: Duminică, 29 Martie 2020 08:19 // Actualizat: Duminică, 29 Martie 2020 08:19 // Sursa: romaniatv.net

Trecerea la ora de vară s-a făcut în noaptea de 28 spre 29 martie 2020, când ceasurile s-au dat înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 a devenit ora 4:00. „Dormim mai puțin”, cum se spune, iar 29 martie 2020 este cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.

Ora de vară 2020. Cu toate acestea, nu mai este nevoie să schimbi ora. Trecerea la ora de vară s-a făcut în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 3 a devenit ora 4, deci vom dormi cu o oră mai puțin. Pentru că majoritatea persoanelor au telefoane inteligente, aceste telefoane își fac singure setările și nu mai trebuie să modifici tu manual.

Cei care nu au smartphone-uri sunt, totuși, nevoiți să schimbe ora. Chiar și la ceasurile inteligente se va face setarea automată.

Potrivit unui studiu realizat de experți în tehnologia modernă, doar în 3% dintre cazurile persoanelor care dețin tehnologie inteligentă trebuie să schimbe ora manual.

Cât mai continuă schimbarea orei

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

În mod normal, țările Uniunii Europene trebuia să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus s-ar putea să dea peste cap aceste planuri.

Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.

Ora de vară 2020. Ce se întâmplă cu mersul trenurilor

CFR Călători informează că începând cu data de 29 martie 2020, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. 

Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 - 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.

Ora de vară 2020. Efectele schimbării orei asupra organismului

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea. Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății a susținut în 2018 ideea ca România să renunțe la ora de vară.

Potrivit psihologului Cristina Fulop, deși cei mai mulţi oameni nu se simt afectați că ceasurile se dau înainte cu o oră, se pare, totuși, că organismul se adaptează mai greu primăvara decât toamna, atunci când se trece la ora de iarnă.

Activitatea sistemului nervos empatic este accelerată. Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale. Creșterea orelor de lumină influențează dispozițiile noastre. E foarte posibil ca, în urma acestei deteriorări a calității și cantității somnului să ne concentrăm mai greu, să fim mai puţin vigilenţi”, spune psihologul.

Cristina Fulop a explicat că, într-o săptămână, organismul uman se adaptează acestei schimbări, cu condiția să fie respectate orele de somn și de masă. Sportul, de asemenea, are un rol important. „Cu cât avem un stil de viaţa mai sănătos, cu atât orice schimbare ne va influenţa mai puţin”, a mai spus specialistul.

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Schimbarea orei de două ori pe an a apărut prima dată în Anglia la inițiativa lui Benjamin Franklin, în anul 1908. Scopul acestei schimbări era ca lumea să beneficieze de mai multă lumină în lunile călduroase de vară. Astfel, oamenii puteau să petreacă mai mult timp împreună, să se bucure de natură și să le rămână mai mult timp după ce terminau programul de muncă.

Trecerea oficială la ora de vară presupune ca ceasurile să fie date înainte cu o oră, astfel, ora 3 va deveni ora 4.

Chiar dacă această schimbare aduce aparent doar lucruri pozitive, existe unele state care au refuzat trecerea la ora de vară sau iarnă, pe motiv că oamenii și animalele sunt bulversate pentru o perioadă mai lungă de timp, aducând neplăceri organismului.

Ţări care au refuzat să adopte schimbarea orei

Potrivit publicației The Point of Change, mai mult de 100 de state de pe toate continentele au refuzat să se alinieze acestui„ordin mondial", fie din motivele enumerate mai sus, fie din motive religioase sau alte motive pe care le-au considerat importante De exemplu, Rusia a renunțat la schimbarea orei de vară pentru că mulți dintre cetățeni erau bulversați și nu mai aveau randament.

În Africa, numărul țărilor care au adoptat această schimbare este foarte mic, astfel că doar Namibia, Tunisa și Egipt se bucură de schimbarea orei de două ori pe an.

În America de Nord și America de Sud au refuzat schimbarea orei de vară Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia, dar și alte state mult mai mici.

În SUA, Arizona și Insulele Hawaii nu schimbă niciodată ora, rămânând pe același orar în orice anotimp. Acestora li se alătură Ontario, din Canada.

Printre țările din Asia care nu-și schimbă niciodată ora, se numără Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China și Coreea de Nord.

În Europa, numărul țărilor care nu adoptă schimbarea orei de vară sunt puține, astfel doar trei state rămân cu același orar: Belarus, Rusia și Islanda. În Australia, se întâmplă exact opusul, ceasurile se schimbă doar în puține zone ale țării, în timp ce în Queensland și în Australia de Vest ora rămâne în tot cursul anului aceeași.

Citeşte şi ORA DE VARĂ 2020. Parlamentul European a luat decizia, aceasta trebuie ratificată de România

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ora de vară ORA DE VARA 2020
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8421
RON
28 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H