Aerul condiționat este absolut necesar pe timpul verii, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc, însă aparatul crește facturile românilor destul de mult. De aceea, având în vedere expirarea plafonării prețului la curent electric de la 1 iulie 2025, tot mai mulți români sunt atenți la cât consumă.
Ora la care pornim aerul condiționat este foarte relevantă, având în vedere că putem, astfel, să răcorim casa înainte ca ea să se încălzească, precum și să menținem o temperatură răcoroasă de-a lungul întregii zile.
Potrivit Administrației Americane pentru Informații Energetice (EIA) și a unor simulări făcute de EnergyHub, momentul optim pentru pornirea aerului condiționat este în jur de 7.30-8.00 dimineața, înainte ca temperatura de afară să crească.
Astfel, aerul este răcit cât timp pereții și mobilierul sunt încă reci, iar temperatura se menține dacă nu deschideți geamul. În același timp, la prânz, când căldura s-a acumulat mai mult, aparatul trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a face acest lucru, ceea ce crește consumul de curent.
Aparatul de aer condiționat nu răcește numai aerul din casă, ci și tot ce se află în jurul lui, așadar, cu cât suprafețele sunt mai fierbinți, cu atât aparatul funcționează mai mult iar consumul de energie crește.
Răcirea preventivă, adică pornirea aerului condiționat înainte de vârfurile de temperatură, reduce consumul său cu până la 25-30% într-o zi toridă, fiind mai ușoară menținerea unei temperaturi joase decât reducerea sa de la una foarte mare după ce soarele începe să ardă.