Orădenii, obligaţi să-şi sterilizeze animalele şi să le pună microcipuri

Orădenii care au câini vor fi obligaţi să îi sterilizeze, pentru a evita înmulţirea lor în cazul în care ajung în libertate, şi să le pună microcipuri pentru a putea fi identificat proprietarul, iar cei care nu doresc să îşi sterilizeze patrupedul vor plăti o taxă de 100 de lei anual.

RomaniaTV.net
23 oct. 2012, 14:30
Orădenii, obligaţi să-şi sterilizeze animalele şi să le pună microcipuri

Consiliul Local Oradea a adoptat, marţi, în pofida a zece abţineri ale reprezentanţilor UDMR şi PDL, „Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public şi privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiu”.

Astfel, orice persoană care are un câine cu vârsta peste şase luni este obligată să îl sterilizeze.

Potrivit regulamentului, vor fi exceptaţi de la sterilizare câinii pentru care operaţia reprezintă un risc major, lucru care trebuie certificat de un medic veterinar, câinii utilitari folosiţi de nevăzători sau persoanele cu handicap şi câinii de rasă destinaţi reproducerii controlate, pentru care deţinătorul poate prezenta carnet pedigree.

Orădenii care nu doresc să îşi sterilizeze câinele din considerente personale vor plăti o taxă de 100 de lei pe câine anual. Sumele colectate vor fi folosite pentru întreţinerea animalelor din adăpostul Primăriei pentru câini fără stăpân şi delimitarea unor zone de pe domeniul public cu destinaţia „loc special pentru câini”.

Deţinătorii câinilor nesterilizaţi sunt obligaţi să îşi însoţească şi supravegheze patrupedul în permanenţă „pentru a evita reproducerea”. În cazul femelelor, proprietarii vor trebui să prezinte o adeverinţă de la medicul veterinar din care să rezulte dacă au avut sau nu pui în acel an. Dacă animalul a avut pui, deţinătorul va trebui să prezinte o evidenţă a acestora.

De asemenea, proprietarii câinilor vor trebui să le pună microcipuri. Numărul unic de indentificare a animalului reprezentat de microcip va fi înscris în carnetul de sănătate al câinelui şi va fi transmis de către medicul veterinar într-o bază de date a Primăriei.

În cazul în care câinii cu microcipuri se vor pierde de stăpân, aceştia vor putea fi identificaţi prin scanarea microcipului de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau angajaţii Administraţiei Domeniului Public, care se ocupă de ridicarea de pe străzi a câinilor fără stăpân.

Orădenii care nu îşi vor steriliza câinele şi sunt prinşi că nu au plătit taxa de 100 de lei riscă o amendă între 400 şi 800 de lei, iar cei care nu pot prezenta o evidenţă a puilor rezultaţi din împerecherea femelelor sau nu au pus microcip animalului de companie pentru a fi înscris în baza de date riscă amenzi între 300 şi 600 de lei.

Regulamentul va intra în vigoare în termen de un an de la adoptare, după realizarea recensământului câinilor din municipiu.