Orange și Vodafone trebuie să achite 60 de milioane de euro la bugetul de stat în următoarele 10 zile pentru prelungirea licenţelor

Orange și Vodafone ar trebui să achite împreună 60 de milioane de euro către bugetul de stat, până la data de 20 martie 2020, pentru prelungirea drepturilor de utilizare a benzii de 2100 MHz, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de marți, 10 martie.

RomaniaTV.net
10 mart. 2020, 14:47
Orange și Vodafone trebuie să achite 60 de milioane de euro la bugetul de stat în următoarele 10 zile pentru prelungirea licenţelor

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban are pe agenda ședinței de marți, 10 martie, un proiect de Hotărâre de Guvern privind taxele de licență pe care ar trebui să le plătească Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS pentru prelungirea unor drepturi de utilizare a unor frecvențe radio pe care le folosesc deja în furnizarea serviciilor de comunicații, informează Hotnews.ro.

Este vorba de banda de 2100 MHz, în care licențele Orange și Vodafone expiră în martie 2020, iar licențele Telekom și RCS&RDS expiră în ianuarie 2022.

Arbitrul telecom, condus de Sorin Grindeanu, a supus dezbaterii publice în decembrie 2019 aceste taxe de licență, care au rămas neschimbate, însă abia acum au ajuns pe masa Guvernului pentru a fi aprobate și transpuse în legislație.

Citeşte şi: Avertismentul unui avocat: Scad salariile din cauza coronavirusului! Zeci de mii de romani ar putea fi afectati

Conform proiectului de HG, Orange și Vodafone (ale căror licențe expiră la 31 martie 2020) ar trebui să plătească împreună 60 de milioane de euro până la data de 20 martie 2020 pentru a putea folosi în continuare aceste frecvențe, în timp ce RCS&RDS și Telekom România ar trebui să achite alte 50 de milioane de euro până la data de 30 noiembrie 2021.

Neplata acestor taxei de licență în termenele menționate va conduce la alocarea frecvențelor radio pe bază de procedură de selecție, se arată în proiectul de HG.

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a propus ca taxa de licență pentru prelungirea drepturilor de utilizare să fie proporțională cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications.

Licenţele deţinute de Orange şi Vodafone expiră în luna martie 2020, iar cele deţinute de RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications expiră în luna ianuarie 2022, fiecare dintre cei patru operatori deţinând un portofoliu similar de frecvenţe în această bandă.

Citeşte şi: Traian Băsescu avertizează: „Vom ajunge într-o situaţie economică în România care poate fi reglată doar cu FMI şi Banca Mondială”


loading...