Orange își scumpește abonamentele de la 1 decembrie. Cât va ajunge să coste un abonament

Orange a început să îi notifice pe clienți că serviciile companiei se vor scumpi, datorită calității ridicate pe care o oferă.

01 nov. 2022, 18:09
Orange își scumpește abonamentele de la 1 decembrie. Cât va ajunge să coste un abonament

Clienții Orange au fost anunțați că urmează să fie modificate unilateral contractele pentru serviciile de furnizare. Majoreara tarifelor este justifcată de necesitatea acesteia „pentru a asigura o calitate ridicată a serviciilor” pe care le oferă „în contextul creșterii constante a costurilor de furnizare a serviciilor mobile și fixe”.

Compania mai spune și că această majorare va începe de la 1 decembrie 2022 și că toate serviciile se vor scumoi cu un euro. În cazul clienților care vor să primească factura în fomat fizic, vor trebui să plătească 1 euro suplimentar.

Orange va percepe de acum înainte și o taxă de reconectare, în cazul întreruperii serviciilor pentru neplată, care va fi de 2,98 euro cu TVA inclus.

Companiile cu servicii de acest tip au anunțat în urmă cu o lună că scumpirile din domeniul energetic le afectează activitatea.

„Modificările din domeniul Energiei aduse de Guvern prin Ordonanță de Urgență nr. 119/2022 produc un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicații și afectează grav planurile investiționale în domeniu”, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Operatorilor Mobili din România.

„Prin OUG menționată, promovată de Guvern în ședința din 1 septembrie 2022, fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătura de la o zi la altă, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.

Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicații electronice pentru infrastructură specifică. Operarea rețelelor, considerate că având importantă strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent și semnificativ de electricitate”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Operatorii de telefonie mobilă denunță ordonanța pe energie. „Serviciile telecom, grav afectate de noile prevederi”

„Având în vedere și contextul anuntatei licitații de spectru 5G, care implică investiții substanțiale din partea operatorilor telecom precum și faptul că serviciile de telefonie și internet sunt esențiale și se regăsesc în toate aspectele activităților economice, sociale și educaționale din România, adoptarea acestei Ordonanțe de urgență creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății în ansamblul sau și pune în pericol eforturile de digitalizare ale României.

Menționăm că România beneficiază de cele mai mici prețuri la telefonie și internet din Europa, venitul mediu per utilizator fiind de 6,3 Euro comparativ cu, spre exemplu, 11,38 Euro în Ungaria, 14,92 Euro în Spania, 20,17 Euro în Franța, în vreme ce calitatea serviciilor din România este superioară calității serviciilor din celelalte țări europene. Notăm că în prezent România este pe ultimul loc în indexul Economiei și Societății Digitale (DEȘI), publicat de Comisia Europeană în 2022 (la fel că și în 2021), iar măsurile adoptate fac și mai dificilă recuperarea decalajului digital existent față de celelalte state europene”, potrivit comunicatulu AOMR.

Se mai sbliniază în document, „solicităm autorităților competențe să analizeze conformitatea și efectele prevederilor acestei OUG cu normele de concurență și ajutor de stat în condițiile în care sectorul de telecomunicații, sector de importantă strategică al României, susține spectrul complet al activităților economico-sociale ale României.

Dat fiind faptul că efectele prevederilor OUG pe termen scurt, mediu și lung sunt majore, considerăm că în vederea evitării acestora, este necesară includerea de urgență a sectorului telecom în sfera de aplicare a prevederilor referitoare la plafonarea tarifelor la energie electrică”.

Citește și: Rețelele mobile ar putea fi oprite în cazul unor întreruperi masive de energie electrică. Statele europene iau măsuri în această privință