Rețelele mobile ar putea fi oprite în cazul unor întreruperi masive de energie electrică. Statele europene iau măsuri în această privință

Din cauza deciziei pe care Rusia a luat-o de a opri aprovizionare cu gaze a Europei, șansele de penurie de energie au crescut.

29 sept. 2022, 13:57
Rețelele mobile ar putea fi oprite în cazul unor întreruperi masive de energie electrică. Statele europene iau măsuri în această privință

Mai multe state europene au început să ia măsuri pentru atenuarea impactului pe care l-ar putea avea o întrerupere de energie electrică. Oficialii din industria telecomunicațiilor consideră că o iarnă grea poate pune la încercare infrastructura de telecomunicații a Europei și forțează companiile și guvernele să fie pregătite pentru o astfel de situație.

În momentul de față, există mult țări europene care nu au suficiente sisteme de rezervă pentru a putea face față unei întreruperi de energie electrică. Țările din Uniunea Europeană, printre care Franța, Suedia și Germania, doresc să se asigure că, în cazul unei întreruperi de curent, comunicațiie pot continua, chiar dacă acestea ajung să consume bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare de pe teritoriul lor.

Citește și: UE propune contoarele cu autolimitare a consumului de energie electrică

Bateriile de rezervă durează aproximativ 30 de minute

Europa deține jumătate de milion de turnuri de telecomunicații, majoritatea având baterii de rezervă care durează înmedie 30 de minute pentru a rula antenele mobile.

Distribuitorul de energie electrică Enedis din Franța a propus un plan care include potențiale întreruperi de curent de maxim două ore. O întrerupere generală ar putea afecta doar părți ale țării în mod rotativ. Conform unor surse, serviciile esențiale precum spitalele, poliția și guvernul nu vor fi afectate.

Federația Franceză de Telecomunicații, un grup de lobby care reprezintă Orange, Bouygues Telecom și SFR a lui Altice a atras atenția asupra Edenis deoarece nu a reușit să scutească antenele de pene de curent. Edenis a declarat că toți clienții au fost tratați pe picior de egalitate, chiar zi în cazul întreruperilor excepționale.

Citește și: Austria cere ca prețurile la energie electrică să fie limitate la nivelul UE: „Trebuie să oprim nebunia”

Suedia și Germania sunt îgrijorate cu privire la deficitele de energie potențiale guvernelor lor.  Autoritatea suedeză de reglementare a telecomunicațiilor PTS, împreună cu operatorii de telecomunicații și alte agenții guvernamentalediscută un plan pentru situația în care energia este raționalizată.

Potrivit unui purtător de cuvânt al PTS, aceștia finanțează achiziționarea de stații de alimentare transportabile și stații de bază mobile care se conectează la telefoanele mobile pentru a putea face față întreruperilor, conform dcnews.ro.

Lobby-ul de telecomunicații din Italia a declarat pentru Reuters că dorește ca rețeaua de telefonie mobilă să nu fie întreruptă în cazul unuei pene de curent și va discuta acest lucru cu noul guvern italian.

Deoarece majoritatea țărilor europene au fost obișnuite cu alimentarea neîntreruptă de zeci de ani, acestea nu au generatoare care să asigure alimentarea cu energie pe perioade lungi.