CARANTINA se extinde. Localităţi din Alba şi Cluj, la un pas de izolare. DSP a înaintat propunerea

Oraşe din Alba, la un pas de carantină. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba a înaintat Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) propunerea de carantinare a mai multor localităţi unde se înregistrează o incidenţă crescută, a declarat, sâmbătă prefectul Nicolae Albu.

14 nov. 2020, 17:50
CARANTINA se extinde. Localităţi din Alba şi Cluj, la un pas de izolare. DSP a înaintat propunerea

Oraşe din Alba, la un pas de carantină. „Astăzi am avut, din nou, întâlnire cu factorii decizionali din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi s-au analizat incidenţele. Din păcate, se observă o creştere în fiecare zi. Am ajuns la Alba Iulia şi Blaj la o incidenţă de peste 10 la mia de locuitori. Există o propunere de carantinare din partea DSP trimisă spre avizare la INSP pentru localităţile cu o incidenţă foarte crescută„, a afirmat prefectul de Alba pentru Agerpres.

Potrivit lui Nicolae Albu, dacă va fi un aviz favorabil din partea INSP, CJSU Alba se va întruni de urgenţă şi va lua deciziile în consecinţă. Prefectul a amintit că patru oraşe din Alba pot intra în carantină, respectiv Alba Iulia, Blaj, Sebeş, Cugir, Abrud şi Ciugud au o incidenţă mare.

Citeşte şi: Comuna Ciorogârla, de lângă București, a intrat în carantină. Ce măsuri au luat autoritățile

Municipiile Blaj şi Alba Iulia înregistrează sâmbătă o rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de 10,08, faţă de 9,96 vineri.În total, de la începutul pandemiei, în judeţ au fost testate pozitiv 7.726 persoane, din care 4.654 sunt vindecate. S-au înregistrat şi 199 decese.
DSP Alba

Numărul total de teste efectuate până în prezent în judeţ a ajuns la 114.672, din care peste 95.000 teste unice, ceea ce înseamnă că peste un sfert din populaţie a fost deja testată.

Raed Arafat cere carantină la Alba Iulia

Raed Arafat cere carantină la Alba Iulia după ce incidenţa cazurilor COVID-19 la mia de locuitori se apropie de 10. Şeful DSU a explicat că deşi „situaţia este aproape la fel de gravă ca în Sibiu”, deocamdată DSP Alba nu a propus carantinarea oraşului.

Citeşte şi: Municipiul Sibiu va intra în carantină! Ce restricţii vor fi impuse cetăţenilor

Situaţia este aproape la fel de gravă ca în Sibiu”, a spus şeful DSU Raed Arafat, după o ședință la sediul Prefecturii Alba.

Deocamdată, Alba-Iulia scapă de carantină pentru că DSP nu a propus încă această măsură către INSP, a explicat Arafat.

Ni s-a prezentat situația, care este una serioasă. Există o incidență mare la nivelul municipiului Alba Iulia, depășește 9 la mie, se apropie de 10 la mie, la nivelul localității Sebeș și Blaj, unde sunt cifrele mari.

Va rămâne Comitetul pentru Situații de Urgență să discute măsurile și ce vor propune. La acest moment noi nu putem să luăm măsuri pentru că nu s-a luat conform legii, nu s-au propus din partea DSP-ului măsuri de carantinare de exemplu, ca să ajungă la INSP, să avizeze să ajungă la comitetul județean. La Sibiu de exemplu, acest lucru era deja făcut aici nu.

În baza a ce va decide comitetul domnul prefect va ieși ulterior să vă anunțe decizia comitetului”, a spus Raed Arafat, citat de Alba24.

S-a decis: Carantina în 5 localităţi din judeţul Cluj

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a propus, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a aprobat introducerea în carantină a cinci localităţi din două comune din judeţul Cluj, unde rata de infectare a devenit îngrijorătoare.

În urma analizei de risc efectuată de DSP Cluj pentru localitatea Izvoru Crişului din comuna Izvoru Crişului şi pentru localităţile Chinteni, Deuşu, Vechea, Sânmărtin, din comuna Chinteni, autorităţile au decis să utilizeze carantina. Măsura a intrat în vigoare sâmbără la ora 17.00.

Măsurile obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zonele menţionate, au fost stabilite prin ordin al şefului DSU. În interiorul celor cinci localităţi au fost limitate deplasările, au fost interzise numeroase activităţi şi este necesară declaraţia pe propria răspundere.