Oraşele FANTOMĂ din China: MEGA STRUCTURI urbane, lăsate în PARAGINĂ. Imaginile îţi vor da fiori FOTO

Oraşe-fantomă există în toată lumea, după ce locuitorii lor au fost obligaţi să fugă din cauza dezastrelor naturale sau din cauza colapsului industriei locale. În China, însă, majoritatea oraşelor noi au rămas părăsite după finalizarea contrucţiilor din cauza aspiraţiilor megalomane ale statului, care risipeşte bani pe proiecte nefezabile, ridicand structuri urbane acolo unde nu este nevoie.  

RomaniaTV.net
05 oct. 2013, 07:29

Chenggong: 100.000 de apartamente noi, fără ocupanţi

Proiectul pentru Chenggong, unul dintre cele mai mari orașe-fantomă din Asia, a început să se contureze în 2003, când oraşul Kunming, din apropiere, cu o populaţie de 6.5 milioane de locuitori, a început să devină neîncăpător. Astăzi, vilele de lux şi cele peste 100.000 apartamentele din complexul rezidenţial, stadionul modern, gradiniţele şi centrele comerciale, sunt încă pustii şi neocupate, potrivit Oddee.

VEZI ŞI Imaginile care te vor bântui: Cum arată cele mai faimoase oraşe fantomă ale lumii FOTO

Cel mai mare mall din lume, terminat în anul 2005

Situat la marginea oraşului Dongguang, cu aproape 10 milioane de locuitori, New South China Mall nu este doar cel mai mare mall din lume, ci şi cel mai gol centru comercial. Ați putea crede că mall-ul este în plină expansiune, într-un oraş cu o populație de această dimensiune, dar marea majoritate a celor 1.500 de magazine sunt goale, chiar de la finalizarea mall-ul în 2005. Un canal, morile de vânt și replici ale Turnului cu Ceas din Piața San Marco, Veneția și ale Arcului de Triumf din Paris nu sunt suficiente pentru a atrage oamenii la un mall pustiu, cu o infrastructură de transport foarte slabă.

Wonderland Amusement Park: Cel mai mare parc de distracții din Asia

În mijlocul anilor 1990, dezvoltatorii au promis să construiască cel mai mare parc de distracții din Asia, Wonderland Amusement Park, în Nankou Town, Changping. Cu toate acestea, proiectul s-a oprit în jurul anului 1998, după neînțelegeri între autoritățile locale și fermieri asupra prețurilor pentru terenuri. Astăzi, castelul medieval și meterezele tip Disneyland din acest parc tematic, aflat la nord de Beijing, sunt abandonate, în timp ce fermierii locali îşi cresc culturile printre clădirile goale.

Thames Town: Replica unui vechi oraș englezesc

Cu clădiri în stil Tudor, străzi pietruite, cabine telefonice roşii, și o biserică gotică, acest oraş pare desprins direct din Marea Britanie. Cu toate acestea, „Thames Town” este situat la aproximativ 19 km de centrul orașului Shanghai şi este doar o replică a unui oraş englezesc. Oraşul, finalizat în 2006, constă în locuințe pentru familii mici, cu puține spaţii comerciale sau spaţii de agrement. Acum, doar câţiva oameni trăiesc acolo.

Kangbashi: 28.000 de oameni trăiesc într-un oraș construit pentru un milion de locuitori

Deşi trebuia să găzduiască un milion de oameni, oraşul Kangbashi rămâne în mare parte nelocuit. Până în 2010, dezvoltatorii au încercat să ajungă la cel puțin 300.000 de locuitori, dar cifrele guvernului arată că sunt doat 28.000 de ocupanţi. Oamenii spun că prețurile ridicate pentru locuinţe sunt de vină pentru alungarea potenţialilor cumpărători, dar atunci când prețurile pentru case s-a prăbușit – în scădere de la 1.100 dolari pe metru pătrat în 2006, la 470 dolari pe metru pătrat în decembrie 2011 – oamenii au început să vadă oraşul Kangbashi ca o cauză pierdută.