Orașul cu 7 milioane de oameni care expiră în anul 2047. Metropola s-a dezvoltat galopant, însă este în pericol

Anul 2047 reprezintă un moment crucial pentru unul dintre cele mai importante și fascinante orașe ale lumii. Constituția orașului Hong Kong, în vigoare încă din 1997, va expira în acel an, iar viitorul său politic și economic este incert. Deși este acum un centru financiar global, cu o infrastructură modernă și o populație diversificată, soarta orașului va depinde de deciziile care vor fi luate în următoarele decenii.
Filip Stan
16 mart. 2025, 13:09
Orașul cu 7 milioane de oameni care expiră în anul 2047. Metropola s-a dezvoltat galopant, însă este în pericol

Orașul Hong Kong, cu o populație de 7,5 milioane de oameni, atrage investitori din întreaga lume datorită sectorului său financiar puternic și a statutului său de centru global de afaceri. Totuși, după anul 2047, când va expira acordul de retrocedare a teritoriului de către Marea Britanie către China, multe întrebări rămân fără răspuns cu privire la modul în care vor evolua lucrurile.

De ce expiră orașul Hong Kong în anul 2047

Istoria recentă a orașului Hong Kong este marcată de o serie de evenimente politice și teritoriale semnificative. În 1842, Hong Kong a fost cedat Marii Britanii ca urmare a înfrângerii Chinei în primul Război Anglo-Chinez. După cel de-Al Doilea Război Anglo-Chinez (1856-1860), Marea Britanie a preluat și Kowloon, iar în 1898 a închiriat teritoriile suplimentare din jurul orașului, cunoscute sub numele de „Noile Teritorii”, pentru o perioadă de 99 de ani, cu promisiunea că le va returna Chinei în 1997. În acel moment, Hong Kong se dezvoltase deja rapid, devenind un important centru financiar global, un rol pe care l-a păstrat și după retrocedare.

În 1982 au început negocierile între Londra și Beijing pentru încheierea acordului privind retrocedarea orașului. În cadrul acestui acord, China a promis că va respecta autonomia Hong Kong-ului timp de 50 de ani, aplicând principiul „o țară, două sisteme”. Acest principiu garanta Hong Kong-ului un grad larg de autonomie, inclusiv drepturi fundamentale ca independența justiției, pluralismul politic și libertatea de exprimare, dar cu excepția afacerilor externe și de apărare. Astfel, Hong Kong a devenit o regiune administrativă specială a Chinei, cu un statut juridic distinct.

Vezi și S-a deschis cea mai frumoasă grădină cu flori din România. Este un paradis în stil italian ce fură toate privirile

Ce urmează după anul 2047

După expirarea acordului în 2047, Hong Kong nu va mai beneficia de autonomia garantată de Marea Britanie. Acest lucru ridică întrebări cu privire la viitorul orașului, deoarece nu este clar în ce măsură China va mai respecta principiul „o țară, două sisteme”.

Un oficial chinez, Shen Chunyao, a sugerat că acest principiu nu va trebui neapărat modificat după 2047, dar a afirmat că este necesar ca „îmbunătățiri” să fie realizate pentru ca Hong Kong să își atingă întregul potențial pe termen lung.

Pe măsură ce se apropie termenul limită, mulți se întreabă dacă Hong Kong va rămâne un simbol al prosperității și libertății într-o eră globalizată sau dacă va deveni, treptat, mai integrat în sistemul politic și economic al Chinei continentale. Desigur, întreaga lume va urmări cu atenție evoluțiile din Hong Kong în următoarele două decenii, pentru a înțelege ce se va întâmpla într-o metropolă care a reușit să combine atât tradițiile, cât și inovațiile moderne, într-un mix fascinant și unic.

Citește și Casă cu trei dormitoare scoasă la vânzare pentru numai 5 lei. Trebuie renovată, dar se află în centrul orașului

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru luni, 21 aprilie 2025. Vești pentru nativul Bivol
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Greșeala de pe autostradă care te poate lăsa fără permis pe loc . Mulți șoferi o comit fără să-și dea seama
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ceaușescu trăia un coșmar. Era spionat din toate părțile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pacea în Ucraina, viziunea suveraniștilor români: cum ar încheia războiul niște muhaiele cu tricolor la gât