Orașul din România unde primăria oferă o stradă cetățenilor. Ce trebuie să facă pentru a o primi

Primăria unui oraș din România vrea să ofere o stradă întreagă românilor din diaspora pentru a se întoarce acasă. Municipalitatea consideră că aceasta ar fi o metodă bună pentru a românii să se restabilească în țara lor natală.

18 apr. 2024, 08:28
Orașul din România unde primăria oferă o stradă cetățenilor. Ce trebuie să facă pentru a o primi
Orașul din România unde primăria oferă o stradă cetățenilor. Ce trebuie să facă pentru a o primi

O stradă întreagă dintr-un oraș din România va fi dată celor care vor să revină în ţară din Diaspora. Pentru 12.500 de lei pe an, aceştia primesc în concesiune un teren pe care să îşi poată construi o casă, proprietare privată. Oferta este valabilă pentru orice român, însă vine cu mai multe condiţii.

Citește și: Vești bune pentru românii din Diaspora. Țara europeană care va majora salariul minim la peste 2000 euro pe lună din aprilie

Orașul din România unde primăria oferă o stradă cetățenilor

Primăria oraşului Oradea pune la dispoziţie 7.000 de mp2 pentru românii din străinătate care vor să se întoarcă în ţară şi să îşi construiască o casă.

„Primăria are în vedere în primă fază să scoată la licitație 10 parcele a câte 500 de mp2 fiecare. Prețul inițial este 25,5 lei pe m2 pe an. Doritorii care se pot înscrie la licitație trebuie să garanteze că au locuit ultimii 5 ani în străinătate și că au avut o activitate din care au obținut venituri”, a spus Octavian Haragoș, primarul orașului Oradea.

Orădenii, însă, nu cred că planul municipalității va funcţiona, mai ales că prea puțini români se vor întoarce din străinătate pentru a lucra în țară pe un salariu mic ce nu le va ajunge să își plătească „chiria” anuală a terenului.

„Cei din străinătate nu cred că vin aici”, „Sincer? Nu cred asta, degeaba le oferă teren modest dacă lucrează pe un salariu de nimic”, au spus câțiva localnici.

Până acum, 22 de români din străinătate şi-au exprimat dorinţa de a licita pentru un astfel de teren.

Citește și: Sondaj INSCOP – Aproape 70% dintre români au rude în afara ţării, 84% consideră că românii din diaspora trebuie să aibă drept de vot la alegerile din România