Oraşul Ploieşti, din nou fără apă caldă și căldură de două zile

Ploieştenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au rămas din nou fără apă caldă şi caldură din cauza unei avarii care a apărut la Cazanul de Apă Fierbinte (CAF) 2 din cadrul CET Brazi.

25 nov. 2022, 10:12
Oraşul Ploieşti, din nou fără apă caldă și căldură de două zile

Oraşul Ploieşti, din nou fără apă caldă și căldură de două zile. Locuitorii racordați la sistemul public de termoficare, cu excepția blocurilor racordate la cele două puncte termice 23 August și Bucov, care au altă sursă de încălzire, au rămas, din nou, fără apă caldă și căldură, joi, 24 noiembrie, după ce cazanul 2 (CAF 2) din cadrul Centralei de la Brazi (CET) s-a defectat.

Primarul Andrei Volosevici a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că avaria a apărut joi dimineaţă, iar de atunci se lucrează la foc continuu pentru remedierea acesteia, estimarea fiind că lucrările vor fi încheiate în jurul prânzului. În aceste condiţii, cetăţenii ar urma să aibă căldură în cursul după-amiezii.

Primarul a precizat că spitalele nu sunt afectate de această avarie, întrucât au propriile lor centrale.

Citeşte şi: Când vor primi românii ajutoarele pentru plata facturilor. Anunţ oficial făcut de premierul Nicolae Ciucă

Conform datelor postate pe Facebook de viceprimarul Anca Popa, a fost nevoie de înlocuirea mai multor ţevi arse ale CAF 2.

CAF 2 a fost pornit în urmă cu o lună după trei luni de pauză. La data de 1 august, fost operator de termoficare a sistat livrarea apei calde în oraş, invocând necesitatea unor lucrări la cazanul de apă fierbinte (CAF) 2 al CET Brazi. Din acel moment s-a declanşat criza apei calde care a durat trei luni.

Imediat după sistarea serviciului, preşedintele CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti.

Ulterior, la data de 5 august, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre prin care „se solicită operatorului Societatea Termoficare Prahova SA să asigure continuitatea serviciului de utilitate publică privind furnizarea agentului termic către populaţia de pe raza UAT Ploieşti”.

Firma nu a dat curs solicitării CJSU, transmiţând că repunerea în funcţiune a Cazanului de Apă Fierbinte (CAF) 2 fără finalizarea planului aprobat de reparaţii „prezintă riscuri majore cu consecinţe grave pentru siguranţa în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi siguranţa personalului”.

La câteva săptămâni de la declanşarea crizei apei calde, Consiliul Local Ploieşti a aprobat înfiinţarea unei societăţi – Termo Ploieşti SRL- care să preia gestionarea serviciului de termoficare şi solicitarea transferului CET Brazi de la Consiliul Judeţean Prahova.

Ulterior, CET Brazi şi reţeaua primară de transport a agentului termic au fost transferate către municipiul Ploieşti, iar serviciul a fost delegat societăţii Termo Ploieşti.

Citeşte şi: Şeful Casei de Pensii explică. Ce sume vor fi pe noile taloane de pensii pentru românii amărâţi. Reguli noi şi pentru ajutoarele sociale

Şi dacă la Ploieşti oamenii nu au apă caldă şi căldură, la Bistriţa locuitorii au căldură, dar nu au bani să o plătească. Aproximativ 1.240 de solicitări au fost depuse pentru ajutorul de încălzire la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița, aferente sezonului rece, noiembrie-martie, a anunțat viceprimarul Călin Stan, citat de timponline.ro.

Familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure pot beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi şi/sau petrolieri ori supliment pentru energie inclusiv cumulat, conform Legii nr. 226/2021