Şeful Casei de Pensii explică. Ce sume vor fi pe noile taloane de pensii pentru românii amărâţi. Reguli noi şi pentru ajutoarele sociale

Daniel Baciu a declarat că pensiile trebuie să crească cu același procent, iar ajutoarele sociale pentru cei cu venituri mici vor fi vor fi primite odată cu pensia. Sumele vor fi tipărite pe cupoanele de pensii, iar peste 2,3 milioane de pensionari vor beneficia de ajutorul de 2.000 de lei.

24 nov. 2022, 11:36
Şeful Casei de Pensii explică. Ce sume vor fi pe noile taloane de pensii pentru românii amărâţi. Reguli noi şi pentru ajutoarele sociale

Noutăţi despre pensii! Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu a făcut noi declarații aşteptate de 5 milioane de  români. Acesta a vorbit despre ajutoarele de care românii vor beneficia în următoarea perioadă şi cum se face majorarea pensiilor mici de la 1 ianuarie.

În același timp, oficialul a subliniat că noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru al anului viitor. Noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru din 2023

Pensii 2023, cine va avea cea mai mare majoare. Ce va scrie pe talonul fiecărui pensionar din ianuarie

„Acest ajutor financiar va fi primit odată cu plata pensiei. Va fi evidențiat distinct pe cuponul de pensie, după ce se aplică această majorare de 12,5% se acorda și acel ajutor conform pensiei majorate. După ce va apărea actul normativ în Monitorul Oficial, noi trebuie să implementăm aceste noi valori în bazele de date astfel încât în timp util să reușim să tipărim cele 5 milioane de taloane cu noile valori. Ca impact, vorbim de acest ajutor financiar.

El se adresează la 2,3 milioane de pensionari, pentru prima tranșă cu 1000 de lei, cei cu 800 de lei sunt 950 de mii de pensionari, iar 1,2 milioane de pensionari vor primi acel ajutor de 100 de lei. Știu că toată lumea spune că ar vrea mai mult, că ar trebui mai mult, dar până la urmă aceste creșteri trebuie să fie sustenabile și să se găsească venituri în bugetul asigurărilor sociale de stat”, a declarat Daniel Baciu, conform România TV.

Noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru din 2023. Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt este vorba de o reformă în sistemul public de pensii care vizează în primul rând recalcularea tuturor dosarelor în plată.

Urmărim prin acest proces de evaluare a dosarelor să evidențiam foarte clar numărul total de puncte al fiecărui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive, astfel încât la același număr total de puncte să avem și pensiile egale ceea ce e în momentul de față nu se întâmplă pt că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului.

Cozi uriaşe ca pe vremea lui Ceauşescu la un magazin din Capitală. Oamenii s-au înghesuit să prindă ulei şi carne la ofertă

Legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare, de 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani. Dacă un pensionar a ieșit pe legislația veche unde raportarea s-a făcut la alt stagiu de cotizare și alt pensionar care a lucrat la aceeași perioada, a ieșit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raportează la stagii diferite, au pensii diferite dar contributivitatea aceeași pensii speciale.

Legile speciale despre pensii au două componente foarte clare. Componente de contributivitate și componenta legii respective care se suportă separat de la bugetul de stat. Acești 12,5% afectează numai partea de contributivitate.