Război în Ucraina. Rușii au bombardat Zaporojie cu rachete S-300 și cu drone

În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a reușit să doboare 17 drone rusești, inclusiv 14 drone „Shahed-136”, însă o parte din armamentul rus și-a atins țintele.

07 dec. 2022, 10:31
Război în Ucraina. Rușii au bombardat Zaporojie cu rachete S-300 și cu drone

Război în Ucraina. Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat noi lovituri în regiunea Zaporojie, în noaptea de marți spre miercuri, cu drone și rachete S-300, au anunțat autorități locale ucrainene pe Telegram. „Ocupanții ruși continuă teroarea nocturnă asupra pământurilor noastre pașnice. În această noapte, inamicul a atacat comunități din Zaporojie cu drone și rachete S-300”, conform sursei citate.

Voldomir Zelenski, mesaj înflăcărat către ucraineni: „Vă doresc un singur lucru – victoria! Nouă tuturor. O meritaţi!”
Loviturile au vizat inclusiv infrastructură rezidențială (case), fiind raportate mai multe persoane rănite. În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a reușit să doboare 17 drone rusești, inclusiv 14 drone „Shahed-136”, însă o parte din armamentul rus și-a atins țintele.

Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată şi protejată în jurul centralei nucleare din Zaporojie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că ”nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare de sub controlul rusesc sau despre transferul controlului asupra acesteia către o „terţă parte”.

Agenţia de ştiri a întrebat: „Şeful AIEA, R[afael]. Grossi a declarat că experţii sunt aproape de un acord acceptabil între Ucraina şi Rusia cu privire la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporizhzhya (ZNPP). Cum comentaţi această declaraţie? Este posibil să se transfere controlul asupra centralei ZNPP către o terţă parte? Este aşteptată vizita şefului AIEA, R. Grossi, în Rusia?”.

Zakharova a răspuns că „nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare Zaporizhzhya de sub controlul rusesc sau despre transferul controlului asupra acesteia către o „terţă parte”.

Centrala se află pe teritoriul rusesc şi este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că numai noi suntem în măsură să asigurăm securitatea fizică şi nucleară a ZNPP”.

Nu a existat niciun răspuns din partea AIEA la ultimul cuvânt de la Moscova.

Război în Ucraina. Polonia amplasează rachete Patriot

Polonia se pregăteşte să amplaseze pe teritoriul său sistemul german de apărare antiaeriană Patriot, după ce Berlinul a refuzat să amplaseze acest sistem în Ucraina, a declarat pe Twitter ministrul apărării Mariusz Blaszczak. Luna trecută, Germania a oferit Poloniei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spaţiului său aerian, după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit şi a ucis două persoane în Polonia.

Militarii ruși mor de foame pe frontul din Ucraina. „Sunt abandonați și lăsați de izbeliște. Gătesc porumb pe care l-au găsit pe câmp!”

Au fost recuperate cadavrele a 49 de soldaţi care au murit în luptă
Cadavrele a 49 de soldaţi ucraineni care au murit în luptă au fost returnate la Kiev. Comisarul pentru oameni dispăruţi, Oleg Kotenko, l -a făcut cunoscut. Ucrainska Pravda prezintă ştirea.. „Biroul meu împreună cu poliţia, el face tot posibilul pentru a reveni cât mai multe corpuri”, a specificat el.

Kremlinul: Nu este planificat un al doilea val de mobilizare
Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recomandat să nu acorde atenţie informaţiilor despre posibilitatea unui al doilea val de mobilizare în Federaţia Rusă, scrie Interfax. „Pe reţelele de socializare sunt publicate multe mesaje provocatoare – a explicat el – nu există ştiri, nu am nimic de adăugat”. Rusia va lua „măsurile necesare pentru a garanta securitatea în urma continuelor atacuri teroriste de la Kiev pe teritoriul rus”.