Orban, anunţ de ultimă oră despre autostrada Sibiu-Piteşti. Peste 870 de milioane de euro, bani europeni pentru construirea şoselei

Ludovic Orban a anunţat, joi, în timpul şedinţei de Guvern, că reprezentanţii Comisiei Europene au aprobat o finanţare de 875 de milioane de euro pentru construirea autostrăzii Sibiu-Piteşti. Premierul a precizat că şi despre autostrada care va traversa munţii spre Moldova.

RomaniaTV.net
03 sept. 2020, 15:22
Orban, anunţ de ultimă oră despre autostrada Sibiu-Piteşti. Peste 870 de milioane de euro, bani europeni pentru construirea şoselei

„Comisia Europeană a luat o decizie extrem de importantă pentru România. A aprobat alocarea unei finanţări de 875 de milioane de euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Sibiu-Piteşti. În ceasul al 12-lea, aproape de finalul celui de-al şaptea an al exerciţiului 2014-2020, s-a luat această decizie.

Este o garanţie în momentul de faţă că avem banii alocaţi pentru a construi un tronson de autostradă fundamental, primul tronson de autostradă care traversează munţii şi care asigură banii necesari pentru închiderea coridorului IV – Rin – Dunăre”, a precizat Orban.

Autostrada Sibiu-Piteşti va fi construită în cinci tronsoane.

„Pe tronsonul unu se efectuează deja lucrări de construcţie – Sibiu-Boiţa. Progresul este de 21 la sută- stadiul fizic al lucrărilor. Pe tronsonul 5 avem contractul semnat de proiectare şi construcţie, este în curs de realizare proiectarea.

Pe tronsonul 4 s-au depus ofertele şi e în curs de evaluare. Pentru tronsoanele 2 şi 3 sunt depuse documentaţiile la Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice, urmâdn să fie lansată procedura de licitaţie”, a explicat premierul.

De asemenea, şeful Exercutivului a menţionat că Ministerul Transporturilor a pregătit documentaţia pentru tronsonul de autostradă Ploieşti – Braşov.

„De asemeneea, sunt două tronsoane de autostradă care vor traversa munţii spre Moldova. Este vorba despre autostrada Unirii – Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni pentru care pe primul tronson – Târgu Mureş-Târgu Neamţ – este în curs de realizare studiul de fezabilitate.
În cursul acestei luni va fi lansată licitaţia pentru contractul de realizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe ecelelalte două trosnoane. – de la Târgu Neamţ la Ungheni.

De asemenea, este semnat contactul pentru realizarea a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe un alt tronson important care va traversa Carpaţii şi va asigura legătura între Moldova şi infrastructura de transport european. E vorba despre tronsonul de autostradă Bacău – Braşov”, a menţionat Orban.