Orban cere ministrului Apărării să retragă plângerea faţă de prelungirea mandatului generalului Ciucă la şefia SMAp

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi solicită ministrului Apărării, Gabriel Leş, să retragă de urgenţă plângerea prealabilă formulată împotriva decretului prezidenţial de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 ian. 2019, 15:16
Orban cere ministrului Apărării să retragă plângerea faţă de prelungirea mandatului generalului Ciucă la şefia SMAp

„Vă solicit public să abandonaţi de îndată demersurile politicianiste declanşate în sistemul de apărare românesc, care aduc grave deservicii României şi pun sub semnul întrebării principii esenţiale de funcţionare a Armatei. Acţiunea dumneavoastră în contencios-administrativ, declanşată printr-o plângere prealabilă, împotriva decretului prezidenţial care asigură continuitatea conducerii Statului Major al Apărării prin prelungirea cu un an de zile a mandatului generalului Nicolae Ciucă reprezintă un act de maximă iresponsabilitate. Acest demers al dumneavoastră, dincolo de lipsa fundamentării sale juridice, reprezintă un semnal îngrijorător dat tuturor partenerilor strategici ai României din cadrul Uniunii Europene şi NATO. Aş vrea să cred că nu aţi realizat implicaţiile acestei acţiuni a dumneavoastră în calitate de ministru al Apărării şi a fost vorba de o slăbiciune în a executa ordine politice pe linie de partid, bazate pe obsesiile lui Liviu Dragnea, şi nu a fost vorba de un demers conştient în susţinerea intereselor ostile ţării noastre. (…) Vă solicit să încetaţi de urgenţă orice demers de a contesta în contencios-administrativ mandatul generalului Nicolae Ciucă, să vă retrageţi plângerea prealabilă înaintată împotriva decretului de prelungire a mandatului acestuia şi să vă concentraţi în mandatul dumneavoastră de ministru asupra unei agende compatibile cu interesele naţionale ale României şi nu antagonice acestora”, afirmă Ludovic Orban, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Apărării.

El susţine că prin acest demers este vulnerabilizat mandatul României la nivelul NATO.

„Statele partenere nu pot înţelege altceva din acţiunea dumneavoastră decât că negaţi ierarhia militară şi ordinea constituţională firească, consolidată, pe care o are România. Aprecierea şi respectul de care se bucură Armata Română în rândul celorlalte state NATO au fost câştigate cu sacrificii şi dedicare din partea militarilor noştri şi în niciun caz nu sunteţi dumneavoastră cel care aveţi dreptul să le puneţi sub semnul întrebării”, subliniază Orban.

În opinia preşedintelui PNL, actuala situaţie referitoare la conducerea Statului Major al Apărării a fost cauzată de ministrul Apărării, în condiţiile în care nu a prezentat o propunere care să respecte condiţiile legale şi a „întârziat nepermis de mult” procedurile pentru desemnarea unui nou şef al instituţiei.

„Urmare a acestui fapt şi a situaţiei excepţionale în care aţi pus Statul Major al Apărării, unica soluţie pe care o putea adopta preşedintele României era aceea de a prelungi mandatul generalului Nicolae Ciucă, în baza legii în vigoare. Ar fi fost inacceptabil ca, având doar două zile până la expirarea mandatului generalului Ciucă, România să fie în situaţia de a nu avea şef al Statului Major al Apărării”, completează Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

În data de 9 ianuarie, ministerul Apărării a trimis o plângere prealabilă lui Klaus Iohannis în scandalul Armatei, urmând ca Guvernul să atace în contencios administrativ decretul președintelui privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă. Klaus Iohannis are la dispoziție 30 de zile să anuleze decretul, în caz contrar Guvernul îl va ataca în contencios.