Orban: Deciziile în PNL să nu se mai ia în spatele uşilor închise. Avem nevoie de democraţie internă. Ce relaţie are cu Iohannis

Ludovic Orban, candidat pentru funcţia de preşedinte PNL la alegerile din 17 iunie, spune că îşi doreşte ca deciziile în partid să nu se mai ia în spatele uşilor închise, ci numai după consultarea membrilor liberali şi că în ultima perioadă multe decizii au fost luate fără a se ţine cont de voinţa reală de la baza partidului.

27 mai 2017, 13:34
Orban: Deciziile în PNL să nu se mai ia în spatele uşilor închise. Avem nevoie de democraţie internă. Ce relaţie are cu Iohannis

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că partidul trebuie să ofere un cadru propice fiecărui membru, acesta trebuie să se exprime liber, să fie ascultat şi recompensat pentru fiecare rezultat obţinut în activitea politică.

“Partidul are nevoie de democraţie internă. Partidul trebuie să ofere un cadru propice pentru fiecare membru al partidului, să permită fiecărui membru al partidului să participe la activitatea sa, să se exprime liber, să fie ascultat, să îi fie apreciat şi recompensat fiecare efort şi fiecare rezultat pe care îl obţine în activitatea politică. Deciziile în partid să nu se mai ia în spatele uşilor închise, în birourile de la Bucureşti, ci să fie luate după consultarea amplă a bazei PNL, a tuturor acelora care în fiecare localitate se bat pentru promovarea ideilor liberale şi care cunosc foarte bine, la fel ca şi cei care se află în conducerea naţională, ce este bine pentru Partidul Naţional Liberal şi ce poate fi rău”, a afirmat Ludovic Orban.

El a mai spus că multe decizii ale PNL au fost luate fără a se ţine cont de voinţa reală de la baza partidului.

“În ultima perioadă, foarte multe decizii ale partidului au fost luate fără să se ţină cont de voinţa reală de la baza partidului. Acum în PNL sunt alegeri care vor fi finalizate pe 17 iunie. După aceste alegeri va exista o reală şi autentică democraţie în partid”, a explicat Ludovic Orban.

El a spus că toţi semnatarii moţiunii sale cu care candidează la preşedinţia partidului, cei 27 de preşedinţi de organizaţii judeţene, au luat decizia după consultarea cu conducerile organizaţiilor, existând însă şi preşedinţi care au semnat moţiunea fără a întreba un singur membru de partid.

“În ceea ce mă priveşte pe mine, semnatarii moţiunii mele, preşedinţii care mi-au semnat moţiunea, cei 27, au semnat după consultări prealabile, exact cum a fost consultarea de la Constanţa, spre deosebire să spun, de unii preşedinţi care au semnat moţiunea fără să întrebe măcar un singur coleg de partid, dacă ei împărtăşesc punctul de vedere al preşedintelui, lucru care se va şi vedea în poziţionarea delegaţiilor”, a menţionat Orban.

El a precizat că delegaţii care vor veni la congres nu vor fi obligaţi să voteze cum s-a poziţionat filiala judeţeană în legătură cu unul sau altul dintre candidaţi, transmite News.ro.

Orban: Relaţia mea cu preşedintele României este normală, firească, corectă

Ludovic Orban, candidat pentru funcţia de preşedinte al PNL, spune că relaţia sa cu preşedintele României este una normală, firească şi corectă, iar principalul său obiectiv dacă va prelua conducerea partidului este câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2019 şi obţinerea celui de-al doilea mandat pentru Klaus Iohannis, spunând că acesta nu a arătat un partizanat politic, ca alţi preşedinţi, ci încearcă să reprezinte toţi cetăţenii.

“Evident, că vrem, nu vrem, suntem într-o colaborare instituţională privilegiată, ca să zic aşa, avem clauza partidului celui mai favorizat de către preşedinte, pentru că a ajuns preşedinte Klaus Iohannis fiind candidatul Partidului Naţional Liberal şi Partidul Naţional Liberal este implicat în susţinerea preşedintelui şi ducerea la bun sfârşit a angajamentelor electorale. Obiectivul meu este evident primul câştigarea alegerilor prezidenţiale pentru că ele vor avea loc în anul 2019 şi pentru mine este fundamental să obţinem un al doilea mandat de preşedinte pentru Klaus Iohannis, pentru că în caz de victorie vom aborda cu şanse mult mai mari alegerile locale şi parlamentare care vor avea loc în anul 2020. Ca atare, relaţia mea cu preşedintele României este o relaţie normală, firească, corectă”, a afirmat Ludovic Orban.

El a mai spus că este convins că preşedintele Klaus Iohannis nu se va implica în alegerile din PNL din 17 iunie, precizând că şi şeful statului a afirmat acest lucru public de mai multe ori, iar noua conducere liberală va fi aleasă de cei cinci mii de delegaţi, reprezentanţii filialelor judeţene.

Orban a declarat că preşedintele Iohannis are un comportament constituţional şi nu a arătat un partizanat politic, aşa cum s-a întâmplat cu alţi şefi ai statului.

“Preşedintele României are un comportament constituţional. S-a purtat, ca să zic aşa, exact pe croiala dată de Constituţie, nu s-a manifestat ca alţi preşedinţi arătând un partizanat politic, ci, dimpotrivă, încearcă să reprezinte toţi cetăţenii români”, a explicat Ludovic Orban.

PNL are un singur adversar politic natural – ciuma roşie

Ludovic Orban, candidat la funcţia de preşedinte al PNL, susţine că formaţiunea pe care vrea să o conducă are un singur adversar politic natural, “ciuma roşie”, precizând că, dacă va deveni liderul partidului, atunci PSD nu va mai avea o coloană a cincea în PNL şi nici nu va mai face vreun compromis cu liberalii.

Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Constanţa, că obiectivul său ca preşedinte al PNL va fi să asigure reprezentarea tuturor cetăţenilor care sunt împotriva modului în care partidul de guvernământ conduce România.

“Partidul Naţional Liberal, din punctul meu de vedere, are un singur adversar politic natural, şi anume «ciuma roşie». Asta nu înseamnă că ne apucăm, aşa cum s-au mai apucat alţii, să ciocănim pe la uşa unuia şi altuia. Obiectivul meu ca viitor preşedinte al PNL este să asigurăm reprezentarea tuturor cetăţenilor români care sunt împotriva modului în care conduce actualul partid de guvernământ România, care îşi doreşte cu adevărat o Românie a oamenilor liberi, care trăiesc pe propriile picioare, care trăiesc demn, care trăiesc din afacerea lor, din fructificarea proprietăţilor pe care le deţin, din meseria pe care o au, din expertiza pe care o deţin într-un domeniu sau altul. Evident că poate de-a lungul timpului o să apară tot felul de situaţii în care să reclame să colaborăm. Eu sunt un om care colaborez cu persoane, grupuri care au aceleaşi valori, principii şi obiective cu obiectivele pe care le am eu şi PNL”, a afirmat Ludovic Orban.

El a mai spus că o singură forţă politică de dreapta se poate bate cu PSD, iar aceea este PNL.

“După opinia mea, nu există decât o forţă capabilă de dreapta care să se poate bate de pe picior de egalitate cu adversarul provenit din Partidul Comunist şi avatarurile FSN, iar această forţă politică este Partidul Naţional Liberal”, a explicat Orban.

Întrebat la ce trebuie să se aştepte PSD din momentul în care el va câştiga alegeri pentru preşedinţia PNL, Ludovic Orban a răspuns: “Că nu va mai avea nicio coloană a cincea în Partidul Naţional Liberal, că nu poate să facă niciun compromis cu Partidul Naţional Liberal şi că vor avea un adversar corect, principial, dar un adversar extrem de redutabil”.