Orban, despre contestarea moţiunii la CCR. „E neconstituţional. Niciun lider politic nu poate să-şi bată joc de această instituţie”

Ludovic Orban a declarat, vineri, că o moţiune de cenzură nu poate fi depusă decât într-o sesiune normală şi nu "în vacanţa parlamentară", aşa cum a procedat PSD. Premierul este de părere că demersul este neconstituţional, spunând că "niciun lider politic nu poate să-şi bată joc de această instituţie, aruncând-o în derizoriu şi transformând moţiunea de cenzură într-un mijloc de campanie electorală internă".

RomaniaTV.net
21 aug. 2020, 15:11
Orban, despre contestarea moţiunii la CCR. „E neconstituţional. Niciun lider politic nu poate să-şi bată joc de această instituţie”

Orban a reamintit că parlamentarii PNL au despus la CCR o sesizare prin care au invocat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament referitor la moţiunea de cenzură.

„Din punctul nostru de vedere, moţiunea de cenzură nu poate fi depusă decât în sesiune normală, o sesiune ordinară. Nu poate fi depusă în vacanţa parlamentară. Pe de altă parte, acceptând prin absurd că s-ar putea decide că se poate depune o moţiune în sesiunea extraordinară, care este o prelungire a sesiunii ordinare pe perioada vacanţei parlamentare, până la începutul sesiunii ordinare următoare oricum.
Nu ştiu ca în 30 de ani să se fi întâmplat o asemenea situaţie, să depună o moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, în plină vară, mai mult decât atât moţiunea se depune într-o sesiune extraordinară. Ea să fie citită într-o altă sesiune extraordinară şi posibil să fie votată în altă sesiune extraordinară sau în sesiunea ordinară”, a afirmat Orban.

Premierul afirmă că demersul PSD încalcă prevederile Constituţiei.

„Din punctul nostru de vedere, este neconstituţional. Instituţia moţiunii de cenzură este o instituţie democratică, fudamentală, scrisă în Constituţie, care permite unei majorităţi parlamentare să înceteze acvitatea unui Guvern. Consider că niciun partid politic şi niciun lider politic nu poate să-şi bată joc de această instituţie, aruncând-o în derizoriu şi transformând moţiunea de cenzură într-un mijloc de campanie electorală internă”, a explicat Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu, lovitură pentru Guvernul PNL. „Nu există nicio şansă ca moţiunea să nu fie cumva votată până în data de 27 septembrie”


loading...