Orban, despre purtarea măştii în familie: „Asta este o prostie. S-a şi făcut o campanie de către PSD în acest sens”

RomaniaTV.net
24 08. 2020, 10:47

„Nu putem să impunem o astfel de regulă. Ceea ce se întâmplă într-o familie, depinde familia respectivă. Nu putem impune noi astfel reguli. Am mai auzit prostia asta. S-a şi făcut o campanie de către PSD că Guvernul vrea să introducă obligaţia purtării măştii în familie. Asta este o prostie. Niciodată un Guvern nu poate să impună aşa ceva”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat luni cum vedere afirmaţiile lui Alexandru Rafila ca masca să fie purtată în casă în momentul interacţiunii copiilor cu bunicii şi dacă s-ar impune o astfel de situaţie.

Citeşte şi: Orban anunţă va sesiza CCR dacă PSD modifică proiectul de rectificare bugetară ca pensiile să crească cu 40%

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că va fi o creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 după începerea anului şcolar. El a precizat că în fiecare ţară s-a întâmplat acest lucru, însă problematica se va schimba, dacă nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm să avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri, pentru că acest lucru va pune presiune pe sistemul de sănătate.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre organizarea alegerilor locale în vreme de COVID-19. „Vom emite ordinul comun privind protecţia sanitară”

„Cu siguranţă. Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent, să dea Dumnezeu să intrăm în următoarele trei săptămâni, atunci această creştere, dacă va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună. Nu o reuşească doar Guvernul, trebuie clar parteneriatul copii, părinţi, cadre didactice şi bineînţeles administraţie. Dacă intrăm într-o zonă de descreştere, creşterea fiind moderată ar putea să fie suportabilă, dar dacă noi nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm acest platou sau cum doriţi să îl denumiţi şi avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri. În plus o să mai avem în creştere datorată începerii şcolilor, atunci sigur că problematica se va schimba, în sensul că va reîncepe presiunea asupra sistemului de sănătate, care oricum este în unele zone din ţară la limită, pentru că mai mult de jumate din paturile la terapie intensivă sunt ocupate”, a declarat Alexandru Rafila.