Orban, după respingerea OUG privind anticipatele: „Există un grup Ultras al PSD care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ”

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, după respingerea OUG privind anticipatele de Comisia juridică din Senat, că există un grup Ultras al PSD ”care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ, care dă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative”.

RomaniaTV.net
18 feb. 2020, 19:48
Orban, după respingerea OUG privind anticipatele: „Există un grup Ultras al PSD care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ”

„Să fie foarte clar că există o procedură de dezbatere şi adoptare, deocamdată este în Comisia juridică de la Senat şi e foarte clar că la Senat există un grup Ultras al PSD care nu mai are nicio urmă de raţiune şi de bun simţ, caredă votul orbeşte, fără să analizeze actele normative. OUG privind alegerile parlamentare este o ordonanţă care aduce foarte multe îmbunătăţiri procesului electoral, care întăreşte drepturile cetăţenilor, care permite o reprezentare corectă a Disporei, conforme cu numărul celor care votează, numărul cetăţenilor români cu drept de vot care muncesc în străinătate înregistraţi. Este o ordonanţă care permite extinderea procedurilor de la prezidenţiale care au permis românilor din Diasporă să îşi exprime votul fără niciun fel de constrângere şi la alegerile parlamentare şi care, de asemenea, reglementează situaţia alegerilor anticipate care nu era reglementată în legea adoptată în 2015”, a declarat, marţi seară, premierul Ludovic Orban, referitor la respingerea OUG privind anticipatele de Comisia juridică din Senat.

Orban a adăugat: „Să respingem în absurd fără niciun fel de explicaţii o reglementare de care e nevoie, o reglementare indispensabilă pentru asigurarea procesului electoral în bune condiţii în cazul alegerilor anticipate arată o lipsă totală de raţiune”.

Premierul a mai afirmat că organizarea alegerilor anticipate depinde de mai mulţi factori.

Citeşte şi: Cîţu, răspuns pentru Chichirău: Cum să ne acuzi că facem blat cu PSD pentru anticipate când eşti partenerul nostru şi vrei anticipate?

„În primul rând, de momentul în care se îndeplinesc condiţiile constituţionale pentru a putea dizolva Parlamentul, care să permită preşedintelui să dizolve Parlamentul. În al doilea rând, de modul în care va fi aprobată OUG privitoare la organizarea alegerilor parlamentare. (…) Deocamdată, nu avem să ne pronunţăm decât la o posibilă dată pentru organizarea alegerilor locale. Orice fel de previziune legată de data alegerilor parlamentare nu poate fi făcută astăzi. Din momentul în care se vor întruni condiţiile constituţionale care să permită preşedintelui să dizolve Parlamentul putem face o predicţie corectă, chiar să anunţăm data alegerilor parlamentare”, a mai afirmat Orban.

Întrebat dacă loistic ar fi preferabil să fie separate, Orban a spus: „E posibil să se desfăşoare în paralel cele două campanii şi e posibil ca alegerile să fie foarte apropiate”.

OUG privind alegerile anticipate a fost respinsă marţi, de senatorii din Comisia juridică.

Actul normativ prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie.

Ordonanţa reduce termenele pentru ca alegerile anticipate să poată avea loc. Termenul stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile pentru anunţarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea Parlamentului, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Parlamentului.

Citeşte şi Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, respinsă la Comisia Juridică a Senatului