Orban este fanul produselor româneşti: „Iei un măr din străinătate, arată senzaţional, iar când guşti nici nu zici că e măr”

Premierul Ludovic Orban a fost miercuri seară invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, în cadrul cărea a explicat măsura închiderii pieţelor din spaţii închise şi s.a declarat un consumator de produse româneşti, despre care a spus că sunt incomparabil mai bune decât cele străine.

18 nov. 2020, 23:37
Orban este fanul produselor româneşti: „Iei un măr din străinătate, arată senzaţional, iar când guşti nici nu zici că e măr”

Orban

este fanul produselor româneşti, despre care spune că sunt mai bune decât cele de import, în special în ceea ce priveşte fructele şi legumele, dând exemplul merelor din străinătate, care deşi arată excelent, nu au gustul autentic al celor autohtone din livezi.

„Masura de a suspenda activitatea in pietele inchise e data de evaluarea specialistilor. Au constatat ca in piete nu se respecta regulile. Administratorii au relatii cu cei care vand, care nu toti sunt producatori, multi sunt comercianti, iar in piete era cea mai mare rata de infectare. Am avut foarte multe cazuri si ganditi-va ca la piata merg foarte multi oameni in varsta. In supermarket sunt alte conditii. Nu a existat piata unde sa fie control si sa nu se gaseasca nereguli si nerespectari ale masurilor.

Din peste 500 de piete, 300 si ceva sunt deschise, deci mai putin de 50% sunt  suspendate. Din pietele inchise, unii primari au inchis cu cap, au pereti retractabili, iar in acestea s-au deschs peretii, s-au dat jos geamurile si functioneaza. In cele in care nu a fost posibil, s-au mutat pe spatiile disponibile din jur. Am permis realizarea de piete volante, care este sistemul din majoritatea tarilor europene. Sunt de acord ca le-am creat un disconfort, dar masura asta este luata din grija, din dorinta de a apara pe parintii si bunicii nostri de riscul de infectare.

Este o masura temporara, depinde de numarul de infectari si de seriozitatea cu care autoritatile locale se vor ocupa de respectarea masurilor.

Nu este o chestie care sa vrea sa loveasca in producatorul roman in avantajul marilor comercianti straini.

Orban este fanul merelor româneşti

Eu sunt de acord ca produsele romanesti sunt mai bune, eu cumpar produse romanesti. Uneori iei un mar venit de afara si cand il gusti nu are gust de mar. Eu vreau sa sprijinim drumul produsului producatorului roman catre piata, care presupune anumiti pasi: recoltare, sortare, ambalare etc.

E adevarat ca producatorii acum au fost afectati si de caderea HoReCa si intr-o oarcare masura de suspendarea functionarii pietelor.

Vom gasi forme de sprijin pentru producatorul roman, astfel incat aceasta marfa de calitate sa ajunga la consumatorul roman.”, a declarat premierul Orban.

Citeşte şi: Premierul Ludovic Orban: Dacă ați locui în Dobroiești și ați auzi cum cântau manele în difuzoare…