Orban explică schema de vaccinare anti-Covid: „Vaccinul nu este obligatoriu, dar este gratuit. Ar putea ajunge şi în decembrie”

Premierul Ludovic Orban susţine că nu se pune problema ca în ministere să se întocmească liste cu persoane care ar urma să primească cu prioritate vaccinul anti-COVID-19, el explicând că este vorba despre o cartografiere a ratei de acceptare a acestuia.

19 nov. 2020, 00:05
Orban explică schema de vaccinare anti-Covid: „Vaccinul nu este obligatoriu, dar este gratuit. Ar putea ajunge şi în decembrie”

Orban

explică faptul că vaccinul va fi administrat cu prioritate personalului medical şi celui auxiliar din sistemul medical, apoi categoriilor de lucrători esenţiali, şi dă asigurări că nu se pune problema obligativităţii vaccinări, dar îndemnă populaţia să se vaccineze, mai ales ca imunizarea va fi gratuită.

„Am vazut o adresa de la ministrul Sanatatii, care incerca o cartografiere care sa evidentieze rata de acceptare a vaccinului. Nu exista o prioritate pentru ministri, secretari de stat, functionari. Comisia Europeana s-a implicat total, s-a semnat contractul pentru livrarea cantitatilor de vaccin. Vaccinul a parcurs toate testele si este in curs de autorizare. Este posibil sa soseasca primele cantitati si in decembrie.

Pe primul loc sunt cadrele medicale, cei din prima linie, urmeaza persoanele vulnerabile, cei care lucreaza in zone esentiale, servicii de apa, de energie, cele strategice.

Orban explică în ce fel va decurge vaccinarea populaţiei României

Vaccinarea nu este obligatorie, dar este gratuita pentru toate categoriile de populatie. Graficul de livrari depinde de capacitatea de productie. Daca v-as spune ca suntem pregatiti, v-as minti. Ne pregatim. In aproximativ o luna trebuie sa achizitionam capacitatile de stocare la temperatura necesara, trebuie seringi, personal medical, deplasarea, depozitarea regionala. Este o chestiune de logistica. Achizitiile publice vor fi facute de autoritatile care sunt in masura. In ce priveste capacitatea de depozitare se vor face prin Institutul Cantacuzino.

Nu va fi cazul unui nou caz Unifarm. Aici se stie foarte clar ce trebuie achizitionat si la ce pret trebuie achizitionat.”, a declarat Ludovic Orban.

Citeşte şi: Premierul Orban la România TV: „Nu m-am gândit să-mi dau demisia după tragedia de la Piatra Neamţ. Nu am niciun motiv”