Premierul Orban la România TV: „Nu m-am gândit să-mi dau demisia după tragedia de la Piatra Neamţ. Nu am niciun motiv”

Ludovic Orban se luptă atât pe frontul pandemiei, cât şi pe plan electoral, nu de putine ori cele două paliere intersectându-se în aceste zile. Premierul dezvăluie la Punctul Culminant ce-i aşteaptă pe români în perioada următoare.

18 nov. 2020, 22:00
Premierul Orban la România TV: „Nu m-am gândit să-mi dau demisia după tragedia de la Piatra Neamţ. Nu am niciun motiv”
Premierul Ludovic Orban

Premierul Orban la România TV, nu ratati o emisiune-eveniment moderată de Victor Ciutacu de la ora 22.00.

„Am adoptat un memorandum pentru infiintarea unui comitet care il va avea ca presedinte pe Valeriu Gheorghita si ca vicepresedinte pe Andrei Baciu, care va coordona amplul program de vaccinare. Am vazut o adresa de la ministrul Sanatatii, care incerca o cartografiere care sa evidentieze rata de acceptare a vaccinului. Nu exista o prioritate pentru ministri, secretari de stat, functionari. Comisia Europeana s-a implicat total, s-a semnat contractul pentru livrarea cantitatilor de vaccin. Vaccinul a parcurs toate testele si este in curs de autorizare. Este posibil sa soseasca primele cantitati si in decembrie.

Primul loc sunt cadrele medicale, cei din prima linie, urmeaza persoanele vulnerabile, cei care lucreaza in zone esentiale, servicii de apa, de energie, cele strategice.Vaccinarea nu este obligatorie, dar este gratuita pentru toate categoriile de populatie.

Graficul de livrari depinde de capacitatea de productie. Daca v-as spune ca suntem pregatiti, v-as minti. Ne pregatim. In aproximativ o luna trebuie sa achizitionam capacitatile de stocare la temperatura necesara, trebuie seringi, personal medical, deplasarea, depozitarea regionala. Este o chestiune de logistica. Achizitiile publice vor fi facute de autoritatile care sunt in masura. In ce priveste capacitatea de depozitare se vor face prin Institutul Cantacuzino.

Nu va fi cazul unui nou caz Unifarm.

Aici se stie foarte clar ce trebuie achizitionat si la ce pret trebuie achizitionat.

Nu s-a declarat situatie de urgenta, am utilizat toate masurile din starea de alerta. Starea de urgenta iti ofera putine masuri in plus fata de starea de alerta.

Sefa INSP nu este specialista in asigurarea perimetrului carantinat, ci Politia face aceste evaluari. Nu e nevoie de declaratie, daca ma duc la munca. E misiunea Politiei sa asigure un perimetru carantinat. In Cluj si Timisoara ei sunt deja pe un platou. INSP a stabilit un set de criterii de evaluare pentru a stabili daca e oportuna carantinarea.

Nu sunt specialist, initierea procedurii de carantinare se face pe baza metodologiei stabilite de INSP. Voi respecta toate rigorile in cazul in care Dobroiesti (n.r. localitatea de resedinta a premierului) va fi carantinat.

Avem o problema cu primarii: noi nu putem suspenda autorizatia de functionare, de exemplu, a unei terase. De aceea am cerut prefectilor sa ceara concursul primarilor.

Pana la o scadere semnificativa a numarului de infectari, invatamantul se va desfasura online. Am fost criticati si cand le-am pastrat deschise si cand le-am inchis. Aproape toate tarile care au pastrat deschise scolile, intre timp le-au inchis.

Sigur ca elevii nu dezvolta forme severe, in scoala riscul de transmitere e mai mic, dar deschiderea scolilor presupune aglomeratie, o serie de alte activitati legate de mersul la scoala, care cresc riscul epidemiologic. Pentru a-i proteja pe elevi, pe parinti si bunici, am decis sa pastram scolile inchise.

Masura interdictiei de circulatie nocturna a fost ca sa reducem aceasta mobilitate pentru a reduce riscul de contaminare.

PSD minte cu nerusinare spunand ca vom creste taxele si impozitele. M-a abordat o doamna in varsta pe strada, care mi-a spus ca s-a speriat cand am venit la putere, ca auzise ca vom taia pensiile. Dar nu numai ca nu am taiat, ba chiar in criza am reusit sa le crestem. Pensiile, ca sa poata sa fie platite, trebuie sa tina cont de realitatea economica. Orice crestere neacoperita poate sa duca la o degradare a puterii de cumparare. In vremea PSD a crescut punctul de pensie in 2018 cu 10%, iar rata inflatiei a fost de 5%. Deci practic puterea de cumparare nu a crescut. Noi am crescut punctul de pensie cu 14%, scazând rata inflatiei la 2,2%.

Acum avem capacitatea de a plati pensiile majorate. Valul de imprumuturi nu a fost cauzat de noi acum, ci de faptul ca avem un deficit pentru ca ne confruntam cu o criza mondiala. Uitati-va la evolutia PIB fata de media europeana. Noi suntem cu 2,4% peste media europeana.

La noi a fost si seceta in cele mai bogate zone, care a afectat negativ capacitatea noastra de redresare.

Ford si Dacia au produs doar cu 3% mai putine masini decat in octombrie 2019.

Suntem singura tara europeana care a crescut in an de criza investitiile publice. Am acordat forme de sprijin, indemnizatii pentru parinti, programe ca IMM Invest, programul de granturi pentru companii, am lansat linii de finantare din fonduri europene, program pentru incurajarea antreprenoriatului intre studenti.

Pentru HoReCa, desi in ultimele 7 luni a fost foarte activa in comunicarea publica, am luat masuri. Somajul tehnic, scutirea de plata a impozitului specific, in plus autoritatile locale au posibilitatea de a-i scuti de impozitele pe cladire.

Am implementat o schema de ajutor pentru HoReCa prin care compensam 20% din pierderile din aceasta perioada. Nu e doar vina noastra ca sufera. Dupa starea de urgenta au avut posibilitatea sa functioneze, dar nu mai au acelasi grad de ocupare, pentru ca oamenii nu mai au aceeasi mobilitate, se protejeaza.

Masura de a suspenda activitatea in pietele inchise e data de evaluarea specialistilor. Au constatat ca in piete nu se respecta regulile. Administratorii au relatii cu cei care vand, care nu toti sunt producatori, multi sunt comercianti, iar in piete era cea mai mare rata de infectare. Am avut foarte multe cazuri si ganditi-va ca la piata merg foarte multi oameni in varsta. In supermarket sunt alte conditii. Nu a existat piata unde sa fie control si sa nu se gaseasca nereguli si nerespectari ale masurilor.

Din peste 500 de piete, 300 si ceva sunt deschise, deci mai putin de 50% sunt  suspendate. Din pietele inchise, unii primari au inchis cu cap, au pereti retractabili, iar in acestea s-au deschs peretii, s-au dat jos geamurile si functioneaza. In cele in care nu a fost posibil, s-au mutat pe spatiile disponibile din jur. Am permis realizarea de piete volante, care este sistemul din majoritatea tarilor europene. Sunt de acord ca le-am creat un disconfort, dar masura asta este luata din grija, din dorinta de a apara pe parintii si bunicii nostri de riscul de infectare.

Este o masura temporara, depinde de numarul de infectari si de seriozitatea cu care autoritatile locale se vor ocupa de respectarea masurilor.

Nu este o chestie care sa vrea sa loveasca in producatorul roman in avantajul marilor comercianti straini.

Eu sunt de acord ca produsele romanesti sunt mai bune, eu cumpar produse romanesti. Uneori iei un mar venit de afara si cand il gusti nu are gust de mar. Eu vreau sa sprijinim drumul produsului producatorului roman catre piata, care presupune anumiti pasi: recoltare, sortare, ambalare etc.

E adevarat ca producatorii acum au fost afectati si de caderea HoReCa si intr-o oarcare masura de suspendarea functionarii pietelor.

Vom gasi forme de sprijin pentru producatorul roman, astfel incat aceasta marfa de calitate sa ajunga la consumatorul roman.

Premierul Orban la România TV: Nu m-am gândit să-mi dau demisia după tragedia de la Piatra Neamţ

Nu mi-a trecut prin cap, va spun sincer, sa-mi dau demisia. Ce s-a intamplat la Piatra Neamt tine de deciziile managementului unui spital si de decizia de a muta o sectie cu doar o zi inainte.

Am asigurat transportul pacientilor in conditii foarte bune, cu medic urgentist si asistenta, am identificat locatii  in care pot fi mutati, am reusit mutarea medicului erou si continuam deciziile. Am demarat controale si alocam minim 50 de milioane de euro pentru upgradarea spitalelor.”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Orban a declarat că Guvernul este pregătit cu un memorandum privind structura Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Şeful Executivului a adăugat că Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central, va conduce campania şi va fi secondat de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Baciu. La rândul său, Gheorghiţă a spus că, în ultima parte a săptămânii următoare, va fi pusă la dispoziţie strategia privind vaccinarea pentru a putea fi prezentată public.

„După cum aţi urmărit informaţiile, există vaccin anti-COVID. Este în fază ultimă de aprobare şi vedem în sfârşit o perspectivă certă pentru a rezolva această epidemie gravă de coronavirus care a dat peste cap lumea. Noi trebuie să fim pregătiţi să ne organizăm pentru a demara campania de vaccinare imediat ce vom putea accesa primele cantităţi care ne sunt repartizate de vaccin. Există o înţelegere la nivel european. Toate cantităţile de vaccin sunt repartizate proporţional cu fiecare ţară a UE. Nu vom avea cantităţile deodată. Le vom primi în mai multe etape şi acest efort comun al instituţiilor implicate în campania de vaccinare, va fi un efort pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Ludovic Orban, în debutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a adăugat că, în sedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 convocată miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, „am luat decizia de a structura dispozitivul de vaccinare, de a aveam o comandă fermă pentru toate entităţile implicate în campania de vaccinare. Conducerea întregii campanii de vaccinare va fi asigurată de domnul colonel Valeriu Gheorghiţă, pe care l-am invitat la şedinţă”.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat că la strategie de vaccinare se lucrează de aproape două luni şi spre finalul săptămânii viitoare aceasta va fi pusă la dispoziţia Executivului pentru a putea fi prezentată public.

„Activitatea de vaccinare e cea mai sigură cale prin care noi putem reintra într-o viaţă normală în toate domeniile de activitate. E o strategie la care lucrăm de aproape 2 luni, printr-o activitate a Ministerul Sănătăţii, MaPN şi MAI. Suntem aproape de finalizarea strategiei. În ultima parte a săptămânii viitoare o putem pune la dispoziţie pentru a putea fi prezentată public. Ne dorim cu toţii siguranţa şi sănătatea cetăţenilor României”, a precizat Gheorghiţă.

Victor Ponta-Pro România: „La noi nu se fac teste, pentru că avem această nenorocită de zi de 6 decembrie”

Premierul Orban a mai spus că Guvernul este pregătit cu un memorandum „privitor la structura Comitetului naţional de conducere a campaniei privind vaccinarea. Domnule Gheorghiţă va fi secondat de dl secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu”.

Şeful Executivului a reamintit membrilor Guvernului că există posibilitatea să solicite Comisiei Europene sprijin pentru a fi făcută vaccinare şi în Republica Moldova.

„Vă readuc aminte dacă există posibilitatea să solicităm Comisiei Europene şi sprijinul pentru vaccinarea în Republica Moldova. Toate ministerele şi autorităţile care vor fi implicate în acest Comitet Naţional de conducere a Campaniei de Vaccinare vor trebui să se mobilizeze maxim şi să îi pună dl Gheorghiţă la dispoziţie toate resursele umane, financiare pentru a duce la bun sfârşit această campanie”, a conchis Orban.

Premierul Orban: Nu-l vom implica pe Klaus Iohannis în disputa partidelor politice. Atacurile şi limbajul suburban la adresa Instituţiei Preşedintelui fac rău României şi nu ajută campania niciunui partid politic

Liderul PNL, premierul Ludovic Orban, afirmă, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Klaus Iohannis a salvat imaginea României ȋn lume, dând asigurări că PNL nu-l va implica pe acesta în disputa partidelor politice. ”Atacurile şi limbajul suburban la adresa Instituţiei Preşedintelui fac rău României şi nu ajută campania niciunui partid politic”, afirmă Orban, după ce liderul PSD Marcel Ciolacu l-a acuzat pe preşedinte că se caţără pe cadavre ”pentru a ţine la putere guvernul morţii”, numindu-l ”politruc de cea mai joasă speţă” şi ”un jalnic mestecător de lozinci al PNL”.

”Suntem mândri de preşedintele nostru. Preşedintele este garantul unităţii şi stabilităţii naţionale. Preşedintele Iohannis este cel care salvat imaginea României ȋn lume, ȋntr-o perioadă ȋn care alţii făceau tot posibilul de a ne duce la periferia lumii civilizate. Klaus Iohannis a reuşit să obţină o finanţare europeană fără precedent, în valoare de 80 de miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi pentru dezvoltarea României. Vom continua să apărăm Instituţia Preşedintelui şi nu-l vom implica pe Klaus Iohannis în disputa partidelor politice. Atacurile şi limbajul suburban la adresa Instituţiei Preşedintelui fac rău României şi nu ajută campania niciunui partid politic”, scrie Orban,

El subliniază că ohannis a câştigat de două ori alegerile prezidenţiale şi este omul care beneficiază de cea mai mare ȋncredere ȋn rândul românilor.

”Doar un parteneriat ȋntre preşedinte şi guvern poate garanta, ȋn următorii 4 ani, că România va merge pe drumul corect al normalităţii si dezvoltării”, conchide premierul.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut un mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis, chiar în timp ce şeful statului susţinea o conferinţă de presă marţi, la Palatul Cotroceni, Conferinţă în care acuza PSD pentru starea sistemului sanitar şi al califica drept vinovatul moral pentru tragedia de la Piatra Neamţ.

„Iohannis, te caţeri pe cadavre fără ruşine pentru a ţine la putere guvernul morţii! Eşti un politruc de cea mai joasă speţă! Un jalnic mestecător de lozinci al PNL!”, i-a transmis liderul PSD.