Orban, la 30 de ani de la Mineriadă: Regimul comunist al lui Ion Iliescu a călcat în picioare demnitatea oamenilor frumoşi

Premierul Ludovic Orban a făcut un apel la magistrați ca ”măcar după 30 de ani” de la Mineriada din 13 - 15 iunie 1990 să găsească și să pedepsească vinovații. În opinia şefului executivului, Mineriada a însemnat reacția regimului comunist condus de Ion Iliescu la manifestațiile tinerilor, intelectualilor și oamenilor cu convingeri puternic anticomuniste. Premierul Orban i-a numit ”oameni frumoși” pe manifestanții din Piața Universității.

RomaniaTV.net
13 iun. 2020, 07:24
Orban, la 30 de ani de la Mineriadă: Regimul comunist al lui Ion Iliescu a călcat în picioare demnitatea oamenilor frumoşi

„În 13 iunie regimul comunist, condus de Ion Iliescu, după ce câştigase alegerile în „Duminica Orbului” a decis, după o înscenare penibilă, să facă apel în primă fază la forţele de ordine şi după aceea să facă apel la mineri pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor, intelectualilor, oamenilor care aveau o puternică convingere anticomunistă şi în favoarea libertăţii. Iar după data de 13 iunie au urmat crime, scene de o brutalitate inimaginabilă, anchete făcute de procurori,bătăi ale tinerilor nevinovaţi, administrate fie de mineri, fie de organele de ordine. Nici până astăzi Dosarul numit „Mineriada”, un dosar care trebuie să facă dreptate nu este finalizat, iar vinovaţii nu sunt pedepsiţi. Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie tratat, să facă lumină, să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi”, a declarat premierul Ludovic Orban în Piaţa Universităţii. 

Premierul Ludovic Orban a depus, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, coroane de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi la Monumentul „Kilometrul zero al democraţiei”. Ludovic Orban a catalogat drept ”crime inimaginabile” violenţele din Piaţa Universităţii, din iunie 1990 şi a afirmat că ”nu este departe” momentul în care procurorii care i-au anchetat pe tinerii care au manifestat paşnic în piaţă vor dispărea din Parchet, iar atunci procesul prin care vor fi pedepsiţi vinovaţii va putea fi dus la bun sfârşit.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a depus, joi, coroane de flori.

În acest an se împlinesc 30 de ani de la Mineriada din 13 – 15 iunie 1990.

Citeşte şi: 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990. Ce s-a întâmplat cu dosarul mineriadei


loading...
Partenerii noștri