Orban: Laserul de la Măgurele va fi operaţional de anul viitor

Publicat: Marţi, 10 Decembrie 2019 13:12 // Actualizat: Marţi, 10 Decembrie 2019 13:12 // Sursa: romaniatv.net

Laserul de mare putere de la Măgurele va fi operaţional la sfârşitul anul viitor, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de Agerpres.

"Scopul principal al prezenţei noastre aici este acela de a identifica cele mai bune căi prin care Guvernul poate să susţină activitatea institutului şi să contribuie la fructificarea prezenţei, practic, al laserului cu cea mai mare putere din lume în România şi la folosirea tuturor rezultatelor cercetării care vor fi efectuate aici. Am discutat despre stadiul realizării proiectului. M-a informat că la finele anului viitor laserul va fi operaţional şi că vor putea începe experimentele. (...) Interesant este ca în ce măsură parteneri privaţi sau publici din alte ţări să poată să efectueze experimente", a declarat premierul Ludovic Orban, în cadrul unei vizite la platforma de la Măgurele a proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics, dezvoltat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".

Orban a subliniat că a fost interesat foarte mult care sunt domeniile care pot conduce la aplicarea cercetărilor efectuate.

"Am întrebat de posibilitatea accesului companiilor româneşti şi al entităţilor româneşti care vor să efectueze aici cercetări, experimente, pentru a putea să obţinem rezultate care să poată să fie aplicate, astfel încât să putem să sprijinim dezvoltarea aplicării rezultatelor cercetărilor şi prin intermediul companiilor şi entităţilor din România. La ora actuală, există o finanţare pentru activitatea centrului. În măsura în care este nevoie de susţinere de la Guvern pentru proiecte sau pentru rezolvarea unor probleme care pot apărea, Guvernul este practic gata să susţină orice fel de nevoie de resurse financiare. Dar din ceea ce am discutat cu domnul director, există o finanţare europeană pentru acest proiect, care asigură finanţarea pe o perioadă de timp, inclusiv după intrarea efectivă în operare, urmând ca ulterior să existe un plan de finanţare. (...) Sunt convins că nu vor exista probleme de finanţare", a completat premierul.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, a afirmat că nu există niciun risc să fie returnaţi banii europeni.

"Întregul centru va fi funcţional, operaţional anul viitor, laserul de mare putere, marele echipament, aranjamentele experimentale, exceptând acest echipament care se numeşte fascicul gama, care va fi gata de-abia la sfârşitul anului 2022. Ne afectează (întârzierea - n.r.) că experimentele care se vor face cu echipamentul gama vor începe în 2023. (...) În ianuarie 2020 vor începe experimentele cu fascicol laser gradual, laserul este deplin funcţional şi operaţional. Aranjamentele experimentale vor intra gradual", a precizat Nicolae Zamfir.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
laserul de la Măgurele Ludovic Orban nicolae zamfir
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7792
RON
17 Jan
noapte -1 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H