Orban le răspunde primarilor care susţin că nu ştiu cum se vor deschide şcolile. „Circuitele vor fi stabilite pe baza unui ordin comun”

Ludovic Orban a anunţat că ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii privind modul în care vor începe şcolile în contextul pandemiei de coronavirus va fi emis marţi "cel târziu". De asemenea, premierul le-a amintit primarilor care s-au plâns că nu ştiu cum va începe noul an şcolar că "şcolile sunt proprietatea localităţilor" şi că Guvernul a alocat peste 170 de milioane de euro pentru achiziţia de tablete şi dezinfectanţi.

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 14:50
Orban le răspunde primarilor care susţin că nu ştiu cum se vor deschide şcolile. „Circuitele vor fi stabilite pe baza unui ordin comun”

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre deschiderea şcolilor, fiind prezent în Parlament, unde moţiunea de cenzură nu s-a votat din lipsă de cvorum.

„Școlile sunt proprietatea localităților. Ele sunt administrate în ceea ce privește cheltuieli de investiții, materiale şi servicii din bugetele locale. Noi am venit în sprijinul autorităților locale. Am alocat o sumă importantă de 175 de milioane de euro. 100 de milioane de euro pentru achiziţia de tablete. Se pot achiziţiona 500.000 de tablete prin care decontăm orice cheltuială a administraţiei locale.

50 de milioane de euro pentru echipamente de protecţie, pentru dezinfectanți şi alte materiale care sunt necesare pentru protecţia sanitară şi încă 25 de milioane pentru alte categorii de cheltuieli”, a afirmat Ludovic Orban.

Potrivit premierului, circuitele din școli vor fi stabilite pe baza unui ordin comun ale Ministerelor Educației și Sănătății.

„Ordinul va fi emis cel târziu mâine, pe data de 1 septembrie. O să se cunoască care sunt toate regulile. De altfel, noi am şi decis o abordare flexibilă.

În funcție de răspândirea virusului – deschiderea normală a şcolii cu elevi în clasă, dacă este sub 1 la mie, cazuri cumulate în ultimele 14 zile. Dacă este între 1 şi 3, va fi formula mixtă, formula hibridă – jumătate în clasă, jumătate online. Şi evident online dacă este peste 3″, a explicat Orban.

Premierul a reamintit că decizia cu privire la modul în care se vor deschide unităţile de învăţământ aparţine Consiliilor de administraţie ale şcolilor.

„În Consilii sunt reprezentate autorităţile locale, părinţii, cadrele didactice şi pot să participe şi elevii la deciziile legate de începerea şcolii.

DSP sunt instruite astfel încât să stea la dispoziţia managerilor de unităţi şcolare cu toate informaţiile necesare cu privire la măsurile de protecţie sanitară, să ajute la luarea măsurilor care sunt necesare. De asemenea, Inspectoratele Şcolare sunt într-un dialog permanent cu autorităţile locale astfel încât să deschidem şcoala în cele mai bune condiţii”, a conchis şeful Executivului.

Nelu Tătaru, referitor la momentul începerii şcolilor. Ce recomandă ministrul Sănătăţii pentru evitarea răspândirii COVID-19