Orban: Nu cred că liberalii vor absenta nemotivat la votul în cazul lui Ungureanu din Parlament

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat luni că, în cazul în care parlamentari liberali vor absenta nemotivat la votul în privința nominalizării pentru funcția de director al SIE a lui Mihai-Răzvan Ungureanu, se vor aplica sancțiuni împotriva acestora, însă a arătat că nu are motive să creadă că acest lucru se va întâmpla.

29 iun. 2015, 08:03
Orban: Nu cred că liberalii vor absenta nemotivat la votul în cazul lui Ungureanu din Parlament

El a precizat că cinci parlamentari vor absenta motivat la acest vot, trei fiind cazuri medicale, iar doi sunt plecați în străinătate, scrie Agerpres.

Citeşte şi: PSD, şedinţă CRUCIALĂ după nominalizarea lui MRU la şefia SIE

După părerea mea, absenți nu vor fi decât care au motive obiective, fie sunt bolnavi, fie sunt netrasportabili, fie unul, doi sunt plecați în străinătate. (…) Dacă vor absenta nemotivat (n.r. ar putea fi sancționați). Nu am niciun fel de motive să cred că vor fi absenți nemotivat”, a spus Orban, luni dimineața, înainte de ședința comisiei de unificare a PNL.

El a subliniat că PNL poartă discuții cu celelalte grupuri cu privire la votul în cazul lui Ungureanu.

„Capacitatea de a obține majoritatea stă în puterea noastră de a-i convinge pe parlamentarii neafiliați, din grupul minorităților și din grupul democrat-popular cu care purtăm discuții și negocieri.

Va depinde și de mobilizare, mobilizarea, pe de-o parte, PNL, UDMR, UNPR versus PSD, PC, PLR. (…) Ne-am exprimat disponibilitatea de a discuta chiar la nivelul grupului, dacă ne invită pe mine, pe candidat — Mihai-Răzvan Ungureanu, la ședința grupului democrat-popular, participăm cu cea mai mare plăcere”, a spus Orban.

O ședință a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului va avea loc luni, urmând să fie stabilit calendarul audierii și votării noului director al Serviciului de Informații Externe, după ce președintele Klaus Iohannis l-a propus pentru această funcție pe Mihai Răzvan Ungureanu.

Potrivit procedurii parlamentare, Ungureanu urmează să fie audiat în Comisia comună pentru controlul SIE, după care să fie votat în plenul reunit. Avizul comisiei este consultativ.

Citeşte şi: Trecutul suspect al lui Mihai Răzvan Ungureanu, propus de Iohannis la şefia SIE

Potrivit unor surse parlamentare, ședința de plen a Parlamentului în care urmează să fie supusă votului nominalizarea pentru funcția de șef al SIE a lui Ungureanu va avea loc marți, zi în care actuala sesiune parlamentară se încheie.