Orban: PNL ar putea apela la „forme de protest pe stradă” faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei

Președintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat joi că, dacă Guvernul "se agață" de anumite propuneri din proiectul de modificare a legilor justiției, care reprezintă "o încălcare grosolană a independenței justiției", liberalii ar putea apela inclusiv la "forme de protest pe stradă".

28 sept. 2017, 19:57
Orban: PNL ar putea apela la „forme de protest pe stradă” faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei

Chestionat la televiziunea B1 dacă membrii PNL sunt pregătiți să protesteze în stradă față de proiectul de modificare a legilor justiției, având în vedere și invitația președintelui Klaus Iohannis la implicare civică, Orban a răspuns: „Vom apela la toate formele de opoziție, legale și constituționale, inclusiv la forme de protest pe stradă. (…) Partidul Național Liberal oricând poate să organizeze mitinguri, marșuri, demonstrații”.

La întrebarea dacă va face sau nu acest lucru, liderul PNL a spus: „În momentul în care vedem foarte clar ce va face Guvernul. Dacă se agață de aceste propuneri, care după opinia Partidului Național Liberal reprezintă o încălcare grosolană a independenței justiției”.

Totodată, Orban a amintit că joi, imediat după votul negativ dat de plenul CSM proiectului de modificare a legilor justiției, a somat Guvernul să renunțe la modificarea legislativă.

„Am somat Guvernul să renunțe la modificarea legislativă, în special cele patru puncte împotriva cărora am luat poziție încă din momentul anunțării proiectului de modificare a legilor justiției, care (…) arată de fapt o intenție clară a partidului de guvernământ de a subordona puterea judecătorească, parchetele și justiția în ansamblu: numirea șefilor de parchete de către ministrul justiției, subordonarea Inspecției Judiciare tot către același ministru al justiției, încălcarea autonomiei procurorului de caz prin acordarea dreptului șefului ierarhic de a infirma rezoluțiile procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci și pe motive de temeinicie și, în fine, a patra măsură, care presupune înființarea unui departament special în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care să se ocupe de anchetele de corupție ale magistraților”, a arătat Orban, potrivit Agerpres.

Liderul PNL a mai spus că liberalii i-au cerut demisia lui Tudorel Toader și au depus o moțiune în Camera Deputaților împotriva ministrului justiției.

„Nu numai că îi cerem demisia, dar am și depus o moțiune în Camera Deputaților împotriva ministrului justiției, exact pentru aceste patru puncte care arată cu siguranță premeditarea în controlul politic asupra justiției. Restul sunt articole care sunt bune în proiectul ăla de lege”, a mai afirmat Orban.