Ludovic Orban: E în interesul unei mai bune administrări alegerea primarilor cu majoritatea voturilor cetăţenilor

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat luni că delegația liberalilor a susținut la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș că este în interesul unei mai bune administrări a comunităților locale ca primarii să fie aleși cu 50% plus unu din voturile cetățenilor.

01 feb. 2016, 12:20
Ludovic Orban: E în interesul unei mai bune administrări alegerea primarilor cu majoritatea voturilor cetăţenilor

„De altfel, dacă ne uităm de la președinte, care este ales cu 50% plus unu din votul cetățenilor, până la inclusiv structuri neguvernamentale, cred că și președintele PSD este ales cu jumătate plus unu dintre cei care votează, în consiliile locale, în consiliile județene se votează cu majoritate, Guvernul la învestire are nevoie de majoritatea voturilor parlamentarilor, deci principiul majorității este un principiu democratic fundamental. De ce să nu fie aplicat și pentru alegerea primarilor, nu înțelegem acest lucru”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

Citeşte şi: PNL, după discuţiile cu Dacian Cioloş: Alegerea primarilor într-un tur afectează exerciţiul democratic

El a adăugat că promovarea modificării legii alegerilor primarilor ar trebui făcută fie prin ordonanță de urgență, fie prin angajarea răspunderii, ceea ce presupune retragerea proiectului inițiat de PNL în acest sens, fie prin adoptarea pe cale parlamentară, în procedură de urgență.

„Eu cred că PSD este ultimul partid care poate să reclame faptul că Guvernul ar emite ordonanță de urgență pentru modificarea alegerilor, pentru că PSD este, de fapt, partidul care în august 2014 a modificat legea alegerilor prezidențiale prin ordonanță de urgență”, a menționat liderul liberal.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, după şedinţa cu Cioloş: „PSD nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi”

Orban a precizat că PNL nu a avut niciun fel de negociere politică cu PSD pentru ca legea care prevede că primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin să fie adoptată de Parlament.