Orban, prima reacţie despre intrarea lui Mihai Chirica în PNL şi eventuala candidatură a acestuia la Primăria Iaşi

Ludovic Orban a vorbit joi despre intrarea primarului Iaşului Mihai Chirica în PNL şi despre o eventuală candidatură a acestuia pentru un nou mandat la Primăria Iaşi. 

RomaniaTV.net
20 feb. 2020, 10:09
Orban, prima reacţie despre intrarea lui Mihai Chirica în PNL şi eventuala candidatură a acestuia la Primăria Iaşi

Ludovic Orban a declarat, referitor la intrarea lui Mihai Chirică în PNL, că acesta nu mai are nicio legătură cu PSD de cel puțin trei ani și a devenit opozantul lui Liviu Dragnea de când a protestat față de celebra OUG 13 privind legile justiției.

„Dl. Chirica, din momentul în care PSD a adoptat OUG 13, a devenit opozantul lui Dragnea. Nu mai are nicio legătură cu PSD de trei ani de zile dacă nu și mai mult”, a declarat președintele PNL.

În ceea ce privește susținerea acestuia pentru un nou mandat la Iași, Orban a spus că există o procedură internă clară de desemnare a candidaților pentru alegerile locale, iar decizia finală o va lua Biroul Politic Central al partidului, pe 7 martie.

„Avem o procedură statutară care presupune evaluarea candidaturilor, avem sondaje care vor fi realizate în toate județele pentru a identifica acei candidați care se bucură de cel mai mare sprijin. Propunerea privind candidaturile o formulează birourile județene, urmând a fi validate de Biroul Politic Național. Toate organizațiile au obligația până la 1 martie să decidă candidații și să formuleze propunerile de candidați pentru primării reședință de județ și consilii județene, urmând ca la 7 martie, Biroul Politic Național să ia decizia finală”, a mai spus Orban.

Citeşte şi: Fratele consilierului personal al lui Klaus Iohannis, despre aducerea lui Mihai Chirica în PNL: Ar fi o eroare politică majoră

Alexandru Muraru, prim-vicepreşedintele PNL Iaşi, se opune primirii lui Chirica în partid. În opinia lui Alexandru Muraru, cel care este şi fratele geamăn al consilierului personal al preşedintelui Klaus Iohannis, primirea lui Mihai Chirica în PNL „ar fi o eroare politică majoră”, iar o candidatură a acestuia din partea PNL ar decredibiliza pentru mulţi ani organizaţia din Iaşi a liberalilor.

„Eventuala candidatură a lui Mihai Chirica din partea PNL va decredibiliza pentru mulți ani organizația. Se va termina prost, în oricare scenariu. Una este să susții un proiect politic sau o oportunitate de moment și alta este să primești în rândul Partidului Național Liberal un fost vicepreședinte național PSD. O ipostaziere a Gabrielei Firea și a Olguței Vasilescu la Iași, un personaj crescut de baronul Gheorghe Nichita, validat de protipendada PSD. (…) Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguţei Vasilescu: clanuri, reţele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal”, spune Alexandru Muraru într-o postare pe Facebook. 

Şi deputatul liberal Marius Bodea nu vede cu ochi buni cooptarea lui Mihai Chirica în PNL.

„Ieri, conducerea centrală a PNL, în prezenţa domnului Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iaşi pe domnul Mihai Chirica şi de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar. Este o decizie care mă mâhneşte profund. Mi-aş fi dorit ca decizia să fie explicată asumat de către colegii mei încă din momentul în care a încolţit această idee. Împreună cu colegii mei, cei care cred în continuare că Iaşul merită mai mult, vom stabili ce trebuie făcut mai departe, dar vă asigur că nu voi fi adeptul unor răfuieli publice care să genereze un prejudiciu partidului de care aparţin de 22 de ani. Justificarea ce stă în spatele acestei decizii politice a fost ca domnul Costel Alexe să îşi maximizeze şansele pentru câştigarea Consiliului Judeţean Iaşi, fructificând un potenţial aport electoral suplimentar pe care i l-ar aduce candidatul Mihai Chirica şi pentru a maximiza inclusiv scorul politic local. Pot înţelege realitatea unor astfel de calcule pragmatice, pentru a obţine un scor politic pe termen scurt, dar, pe termen lung, este o decizie greşită. Din toată această poveste, au sigur de câştigat doi oameni. Pierd însă liberalii autentici şi mai ales ieşenii care cred într-o reformare a administraţiei publice locale. Un partid puternic, cum este astăzi PNL, cu toată determinarea sa, nu va putea schimba metehnele unui individ care a crescut în administraţie timp de 18 ani la pieptul PSD”, a declarat Marius Bodea.