Orban: Profesorii, angajaţii din Sănătate, cei din MAI, MApN şi ANOFM nu vor intra în şomaj tehnic

Măsura intrării în şomaj tehnic pentru 15 zile lunar, valabilă în cazul bugetarilor, nu li se aplică angajaţilor din Sănătate, celor din structurile MAI şi MApN şi celor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a declarat premierul Ludovic Orban într-o intervenţie la Radio România Actualităţi.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 12:45
Orban: Profesorii, angajaţii din Sănătate, cei din MAI, MApN şi ANOFM nu vor intra în şomaj tehnic

Ludovic Orban a precizat că sunt anumite zone unde nu poate fi aplicată măsura şomajului tehnic pentru 15 zile lunar. „Fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării. De asemenea, în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a precizat premierul.

Ludovic Orban anunţă cum se va face salarizarea bugetarilor pe criză: 15 zile normal, 15 zile şomaj tehnic

Orban a subliniat faptul că aceasta este o măsură de bun-simţ, bine-venită în contextul epidemiei de coronavirus.

Cu aceste excepţii pe care le-am menţionat, noi considerăm măsura o măsură normală, de bun simţ, care permite diminuarea riscului de răspândire a virusului în instituţiile publice, pentru că în perioada de 15 zile în care angajaţii instituţiilor publice nu-şi desfăşoară activitatea, practic se poate identifica, se poate manifesta, în cazul în care unul sau doi sunt infectaţi şi astfel îi ferim de riscul de infectare a tuturor angajaţilor. Măsura, repet, are atât considerente de solidaritate, cât şi considerente de natura activităţii restrânse în multe instituţii. Am uitat să menţionez între excepţii, din zona Ministerului Muncii, acele entităţi care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susţinere a companiilor şi cetăţenilor, şi aici mă refer la AJOFM-uri, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, care sunt cele care procesează toate solicitările de acordare a şomajului tehnic”, a declarat premierul pentru sursa citată.