Orban susţine că vaccinul pentru Covid ar putea fi accesibil din 2021, dacă testele clinice sunt încheiate până la sfârşitul anului

Premierul Ludovic Orban susţine că vaccinul anti-COVID ar putea fi disponibil anul viitor dacă testele clinice se vor încheia în 2020, iar la finalizarea acestor proceduri, el va fi disponibil în etape şi va exista o strategie de vaccinare în funcţie de cantităţile disponibile.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 11:55
Orban susţine că vaccinul pentru Covid ar putea fi accesibil din 2021, dacă testele clinice sunt încheiate până la sfârşitul anului

„Există trei companii sau grupuri de companii care sunt într-o fază avansată de testare a unui vaccin. Sigur că până nu se termină testele este foarte greu de spus cu precizie când va fi accesibil vaccinul. Chiar şi după terminarea testelor şi validarea unui vaccin la finalizarea tuturor… că e o procedură extrem de complexă privitoare la testarea vaccinului, va exista un timp până când vaccinul va fi disponibil.

El va fi disponibil probabil în etape, va exista o strategie de vaccinare în funcţie de cantităţile care vor fi disponibile, ceea ce este cert este că problema vaccinării este o problemă care este discutată şi hotărâtă la nivel european, există deja înţelegerea ca vaccinurile pe măsură ce sunt achiziţionate să fie puse la dispoziţia statelor membre ale UE în funcţie de populaţia statelor respective, adică într-o proporţie în care să respecte populaţia statelor respective, nu va fi o distribuire discriminatorie, ci va fi o distribuire care are la bază populaţia fiecărei ţări şi cu siguranţă va exista şi o strategie de vaccinare în etape, care va fi gândită de specialiştii din domeniul sănătăţii din fiecare ţară şi de la nivel european”, a afirmat Orban, citat de News.ro.

El a precizat că sunt speranţe că testele clinice se vor încheia în acest an şi vaccinul va fi disponibil din 2021.

„Nu vreau să mă hazardez să dau declaraţii, într-adevăr există speranţe că se pot termina testele clinice cu succes până la sfârşitul anului ceea ce înseamnă că ar putea deveni, începând cu anul viitor, accesibil vaccinul”, a precizat premierul.

Citeşte şi: Incidenţa cazurilor COVID-19 la o mie de locuitori creşte Capitală. Încă NOUĂ judeţe în SCENARIUL ROŞU