Orban: „Un profesor care face şase ore din zece online, pentru patru nu trebuie plătit. Iar dacă refuză, nu are ce căuta în învăţământ”

Ludovic Orban a susţinut vineri o conferință de presă la Ministerul Educației, alături de ministrul Monica Anisie și de secretarul de stat Luminița Barcar, în timpul căreia a declarat că profesorii care refuză să desfăsoare cursurile online nu au ce căuta în sistemul de învăţământ, iar cei care nu fac toate orele ar trebui penalizaţi.

RomaniaTV.net
02 oct. 2020, 11:59
Orban: „Un profesor care face şase ore din zece online, pentru patru nu trebuie plătit. Iar dacă refuză, nu are ce căuta în învăţământ”

„Nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să-și exercite profesia și chiar misiunea. Un profesor care nu face lecții online acolo unde este necesară organizarea acestor lecții online. Dacă din 10 ore face numai 6 ore, atunci 4 ore nu trebuie plătit. Este simplu.

„Dacă refuză să predea online, din punctul meu de vedere nu mai are ce căuta în educație. Pentru că un profesor are obligația să se adapteze la orice situație. Jobul lui este să transmită informațiile, cunoștințele de la materia respectivă și în mod evident și multe altele, valori, principii, să fie un model, dar are obligația să se adapteze la modalitatea de a transmite aceste cunoștințe. Să fim cinstiți: online-ul e un lucru care există deja în viața noastră. Avem, cei mai mulți, conturi de Facebook, știm ce înseamnă LIVE-uri, cum să nu poți să te adaptezi să predai online?”, a declarat Ludovic Orban.

Situația școlilor, la nivel național, comunicată joi de Ministerul Educaţiei: 

12.704 unităţi de învăţământ în Scenariul 1: participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

4.608 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

344 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 – implică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

Citeşte şi: Şedintă la Ministerul Educaţiei după explozia cazurilor de COVID-19. Orban, despre anul şcolar: Cum să fie compromis? Abia a început