Orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale, ridicată cu 800 de metri

Orbita Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost ridicată joi cu circa 800 de metri pentru a pregăti călătoria de revenire pe Terra a navetei Soyuz acostate la avanpostul orbital, relatează DPA, preluată de Agerpres.

27 apr. 2017, 13:22
Orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale, ridicată cu 800 de metri

Ajustarea a fost efectuată pornind motoarele modulului Zvezda al ISS timp de circa 30 de secunde, a anunțat într-un comunicat agenția spațială rusă Roscosmos.

Noua distanță medie a ISS față de Pământ este de puțin peste 405 km, a informat media de stat.

Manevra a fost efectuată pentru a plasa naveta Soyuz pe traiectoria potrivită pentru călătoria de întoarcere pe Terra, care urmează să aibă loc la 2 iunie.

Naveta Soyuz îi va avea la bord pe astronautul francez Thomas Pesquet și pe cosmonautul rus Oleg Novitskiy, care vor avea atunci peste 180 de zile în spațiu în actuala lor misiune.

Trei astronauți vor rămâne la bord, după revenirea celor doi pe Terra. Este vorba despre rusul Fyodor Yurchikhin și americanii Jack Fischer, care a sosit săptămâna trecută, și comandanta echipajului, Peggy Whitson.

Whitson, care este de luni astronautul american cu cel mai mult timp petrecut în spațiu, ar urma să părăsească ISS în septembrie, după aproape un an în spațiu în actuala misiune.