Ordin bombă emis de ANPC: Supermarketurile sunt obligate să afişeze preţul corect şi adosul comercial practicat

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pus în transparenţă decizională un ordin care va obliga operatorii economici să informeze consumatorii cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate, raportat la preţul de bază al producătorului.
Filip Stan
17 mart. 2025, 16:17
Ordin bombă emis de ANPC: Supermarketurile sunt obligate să afişeze preţul corect şi adosul comercial practicat

ANPC a emis un ordin bombă care va obliga toți comercianții să afișeze adaosul comercial practicat la produsele pe care le cumpără de la producătorii locali. Asta după ce ani de zile s-a scris că de exemplu litrul de lapte se cumpără cu maximum 3 lei de la producători și ajunge la raft la peste zece lei. Ca să se apere, supermarketurile spun că la mijloc e vorba de operațiuni de pasteurizare, ambalare,  care sunt și ele costisitoare. Abia apoi se adaugă și adaosul comercial.

”Considerăm că prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziţionării produselor, informaţii menite să ajute consumatorii să facă alegeri raţionale, în cunoştinţă de cauză. Protejarea prin opoziţie cu profesionistul a consumatorului, este atributul legislaţiei privind protecţia consumatorilor, de a se erija în garantul protejării cetăţeniilor în calitatea lor de consumatori, apărării şi asigurării drepturilor şi intereselor legitime ale acestora împotriva unor practici incorecte”, au transmis, luni, reprezentanţii ANPC.

Direcția Generală Control și Supraveghere Piață din cadrul A.N.P.C., vă supune atenției propunerea de emitere a unui ordin cu caracter normativ privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate raportat la prețul de bază al producătorului, anexat.

Considerăm că prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la drepturile pe care le au la momentul achiziționării produselor, informaţii menite să ajute consumatorii să facă alegeri raționale, în cunoștință de cauză.

Protejarea prin opoziție cu profesionistul a consumatorului, este atributul legislației privind protecția consumatorilor, de a se erija în garantul protejării cetăţeniilor în calitatea lor de consumatori, apărării şi asigurării drepturilor şi intereselor legitime ale acestora împotriva unor practici incorecte.

Dreptul la informare al consumatorului este un drept fundamental al acestuia și un factor important în dezvoltarea unei piețe transparente. Prin informațiile care îi sunt puse la dispoziție, consumatorul are posibilitatea să-și optimizeze alegerea în funcție de propriile criterii economice, eliminând produsele care nu corespund acestora.

referat-si-Ordin-site

Asigurarea respectării efective a drepturilor consumatorilor este la fel de importantă ca existența acestor drepturi, considerent pentru care, nu putem vorbi despre o alegere rațională din partea consumatorilor atunci când aceștia nu dispun de informațiile necesare privind modul în care se formează prețurile, ceea ce ar asigura protejarea intereselor lor economice. Mai precis, ceea ce lipsește în prezent, este transparența modului în care sunt stabilite prețurile produselor de către operatorii economici pornind de la prețul de bază al producătorului. Pornind de la consecințele pe care o astfel de lacuna legislativă le generează, se evidențiază necesitatea adoptării unui mecanism eficient de informare a consumatorilor cu privire la modalitatea de formare a prețului final al unui produs comercializat.

Citește și : Cristian Popescu Piedone a descins la APACA, unde se află peste 80 de firme de catering. Inspectorii ANPC au descoperit nereguli grave la porțiile de mâncare și au aplicat amenzi de 186.000 de lei

Necesitatea reglementării unei norme care să oblige operatorii economici să afișeze lângă prețul final al produsului comercializat și adaosul comercial aplicat pentru produsul respectiv, în raport cu prețul de bază al producătorului, are drept scop informarea în mod clar, precis și neechivoc a consumatorilor cu privire la modul în care este stabilit prețul final al produsului sau al serviciului pe care dorește să îl achiziționeze, astfel încât, pe baza informațiilor necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, aceștia să aibă posibilitatea să aleagă acel produs care corespunde exigențelor lor din punct de vedere al nevoilor și al posibilităților lor financiare.

Având în vedere atribuțiile ANPC, de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatorilor, considerăm că este imperios necesar acest act normativ pentru informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate, în raport cu prețul de bază al producătorului.

Faţă de cele precizate mai sus, vă rugăm să avizaţi proiectul de act normativ anexat. În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, vă rugăm să dispuneţi inserarea respectivului proiect pe pagina de WEB a ANPC, afişarea la sediul instituţiei şi comunicarea către societatea civilă/mass-media a acestei iniţiative.

Ordin privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate în raport cu prețul de bază al producătorului

Având în vedere prevederile art. 18-20 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și ale art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,

Referatul întocmit de Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă nr. 23411/17.03.2025 preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, emite următorul:

ORDIN ANPC, principalele modificări

 

Art. 1. Prezentul ordin stabileşte modalitatea de informare a consumatorilor cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate de către operatorii economici în raport cu prețul de bază al producătorului.

Art. 2. În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin inscripționarea pe produs sau în imediata vecinătate unde produsul este expus a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, în același câmp vizual în care este afișat prețul și utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.

Art. 3. În cazul unei vânzări on-line operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii, prin afișarea în același câmp vizual în care este expus prețul produsului, a adaosului comercial aplicat produsului în raport cu prețul de bază al producătorului, utilizând aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici ca cele utilizate la evidențierea prețului produsului.

Art. 4. Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

ANPC a dat amenzi de 820.000 de lei mai multor operatori economici, în urma unor sesizări venite de la consumatori/ Şaptesprezece unităţi au fost închise temporar

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de 820.000 de lei mai multor operatori economici după ce au primit sesizări venite de la cetăţeni. În urma acestor acţiuni, 17 unităţi au fost închise temporar până la remedierea deficienţelor şi au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de peste 28.000 de lei.

Reprezentanţii ANPC au anunţat că, luni, au desfăşurat mai multe acţiuni de control la nivel naţional, vizând respectarea drepturilor consumatorilor şi conformitatea produselor şi serviciilor oferite de operatorii economici.

În urma verificărilor făcute la 146 de operatori economici, au fost constatate multiple abateri de la prevederile legale. Au fost date 111 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 820.000 de lei, şi au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de 28.350 de lei.  De asemenea, a fost închisă temporar activitatea pentru 17 unităţi economice până la remedierea deficienţelor. Totodată, au fost transmise 35 de invitaţii transmise operatorilor economici pentru clarificarea unor aspecte suplimentare.

”ANPC reaminteşte tuturor operatorilor economici obligaţia de a respecta legislaţia privind protecţia consumatorilor şi îşi reafirmă angajamentul de a asigura un mediu comercial sigur şi corect pentru cetăţeni. Consumatorii sunt încurajaţi să sesizeze orice nereguli prin intermediul formularului de pe site ANPC sau la comisariatele teritoriale”, au transmis reprezentanţii ANPC.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu lași Salvarea să treacă în trafic. Mulți șoferi fac această greșeală, ce spune Codul Rutier
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dragoste cu năbădăi! Cele mai pasionale cupluri din zodiac
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Lege pentru cei care au casă la curte. Vecinii cu gard comun trebuie să ceară permisiunea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună