Se taie TOATE sporurile. Tot ce este peste salariul de bază, scos din noua lege a salarizării

Oficiali ai Guvernul au anunţat plafonarea sporurilor la 20% din fondul de salarii / salariul de bază, dar vestea proastă este că acestea vor dispărea 100% din viitorul act normativ care reglementează salariile în România.

03 mai 2023, 15:47
Se taie TOATE sporurile. Tot ce este peste salariul de bază, scos din noua lege a salarizării

Sporurile, excluse din viitoarea lege a salarizării. „Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliţie ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului şi de acolo să terminăm această invenţie românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanţă, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente. Actualele sporuri intră în corpul salariului şi am terminat, pentru că ele oricum erau impozitate la fel şi am terminat o dată. Spor de calculator, nu mai este spor de calculator, e de condiţii grele. Un minister are nu ştiu ce spor de 15%, celălalt minister nu are, atunci cei care nu au se mută la cei care au. Unde vrem să ajungem? Cum şi în mediul privat trebuie să scoatem excepţiile, să faci un profil concurenţial corect, la fel trebuie să se întâmple şi în zona bugetară”, a declarat luni seara, la Antena 3, Marcel Ciolacu.

Ministrul a confirmat: veniturile angajaților din România vor scădea. Cât de mult vor fi reduse sporurile
Întrebat despre economiile care trebuie făcute la nivelul ministerelor, el a spus că deja s-a simţit decizia politicului: „În primele luni au fost cheltuieli cu bunuri şi servicii de 17% în fiecare buget, în momentul acesta, pe martie, sunt 9%, există deja o revenire”.

Preşedintele PSD a vorbit şi despre stoparea angajărilor la stat, în anumite domenii.

„Nu putem umfla aparatul statului român, chiar dacă este central sau local şi aici sunt două abordări total diferite pe care le-am avut în interiorul coaliţiei. Nu poţi ca pe un peşte balon să îl tot umfli că la un moment dat nu mai e sustenabil, e normal că aşteptăm să venim cu noua lege a salarizării, noua lege a pensiilor ca să facem reformă în adevăratul sens, dar până atunci nu putem să ne uităm cum continuă angajările la stat. Ele se stopează, mai puţin în sănătate şi învăţământ, şi pe urmă prin memorandum vii în faţa Guvernul, dai explicaţiile şi dai drumul în cazul în care ai nevoue de aceste angajări”, a explicat Marcel Ciolacu.

Ministrul Finanţelor, despre supraimpozitarea veniturilor: „Nu ştiu despre ce vorbiţi”

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat miercuri, 3 mai, despre supraimpozitarea veniturilor, că va fi o analiză sau o comunicare pe acest subiect în momentul în care va exista o discuţie aprobată în coaliţie.

Câciu spune că sunt mai multe ipoteze de lucru plecate de la faptul că există un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga populaţie a României şi cred că trebuie găsite nişte soluţii, de echilibrare, de făcut un echilibru între cei care lucrează în mediul privat şi cei care lucrează la stat şi cumulează mai multe venituri.

Întrebat despre supraimpozitarea salariilor, ministrul de Finanţe a spus: ”Nu ştiu despre ce vorbiţi”. ”Ceea ce vreau să vă spun este că veţi avea o analiză sau o comunicare pe acest subiect, în momentul în care va exista o discuţie aprobată în coaliţie, dar a existat o ipoteză de lucru, sunt mai multe ipoteze de lucru şi ele au plecat de la următorul principiu, pe care cred că îl ştiţi deja, pentru că a apărut în spaţiul public, acela că există totuşi un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga populaţie a României”, a arătat Câciu.

Ministrul a confirmat: veniturile angajaților din România vor scădea. Cât de mult vor fi reduse sporurile
El a continuat: ”Cred că trebuie găsite nişte soluţii, de echilibrare, de făcut un echilibru între cei care lucrează în mediul privat şi cei care lucrează la stat şi cumulează mai multe venituri”, a explicat ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a precizat că a fost propus la momentul discuţiei în coaliţie un anumit standard şi s-a plecat de la nivelul salariului preşedintelui.

Întrebat când ar putea să se ia o decizie, ministrul a spus: ”Trebuie să închidem analizele, să avem discuţia politică în coaliţie, după care, evident, transparenţă decizională, avizarea interinstituţională şi aprobarea în Guvern. Probabil la jumătatea lunii”, a spus Câciu.